Španělé se ptají: Kde smíme kouřit?

Red Zah, ČTK
2. 1. 2006 14:11
Madrid - Protikuřácký zákon vyvolává ve Španělsku řadu nejasností. Španělé se ptají, kde mohou kouřit.
Španělsko přijalo protikuřácký zákon,který omezuje kouření v barech a restauracích
Španělsko přijalo protikuřácký zákon,který omezuje kouření v barech a restauracích | Foto: Aktuálně.cz

ČTĚTE: V Česku policisté trestali kuřáky na zastávkách

Zapálit si cigaretu teď kuřáci nesmí ve veřejných budovách a na pracovištích. Zakázány jsou tam i kuřárny. Vlastně se smí kouřit už jen ve volném prostranství nebo doma a s omezeními v restauracích. Španělští kuřáci jsou znejistěni. 

Za volantem ANO, v sexshopu NE!

Tisíce jich využily horkou linku ministerstva zdravotnictví, aby požádaly experty o radu. "Mohou kouřit řidiči náklaďáků za volantem?", chtějí vědět někteří. "Ano, kabina nákladního vozu sice je pracovištěm, ale není místem, kde by kouř rušil kolegy," zní odpověď.

A jak je to ve videokabinkách v sexshopech? "Zákaz kouření, protože jde o veřejně přístupný prostor." Je kouření zakázáno při býčích zápasech? Nikoli, pokud ovšem aréna není zastřešena.

PŘEČTĚTE SI: Vláda nutí Španěly, aby přestali kouřit

V pátek, poslední pracovní den starého roku, byly kanceláře ve Španělsku demonstrativně zaplněny popelníky. Kdo si chce zapálit nyní, musí jít na ulici. A to je dovoleno pouze o přestávkách, upozornily své zaměstnance velké firmy, jako například telekomunikační koncern Telefónica.

Nekuřácké zóny v restauracích

Restaurace s plochou přesahující 100 metrů čtverečních nyní jsou zřetelně rozděleny zástěnami na kuřáckou a nekuřáckou zónu. Nejpozději do osmi měsíců musí být oba prostory odděleny skutečnou zdí.

Majitelé menších hospůdek se musí rozhodnout, zda budou jejich lokály pouze pro kuřáky nebo jenom pro nekuřáky. Jeden hospodský z Pamplony o tom nechal rozhodnout své štamgasty v "referendu".

O snaze českých lidovců omezit kouření v restauracích ČTĚTE ZDE

Podle odhadů španělského svazu hostinských živností se rozhodlo zhruba 90 procent restaurací pro kouření, zbytek se vydal cestou zákazu kouření.

"Pokud nekuřácké hospody vystačí s penězi, mohly by se stát vzorem a jejich podíl může na konci roku 2006 být už dvacetiprocentní," domnívá se jeden zástupce hostinské činnosti. Ostatně v hotelích je 70 procent pokojů rezervováno pro nekuřáky.

Vězni kouřit smí

Foto: Reuters

Pro věznice platí zvláštní ustanovení, neboť chovanci si prostě nemohou jít zapálit na ulici. Na některých celách se kouřit smí, na jiných nikoli. Odsouzenci jsou přitom rozděleni do tří kategorií: kuřáci, nekuřáci a tolerantní pasivní kuřáci.

Protikuřácký zákon platí v celém Španělsku - pouze Mallorca a další Baleárské ostrovy se vzepřely. Regionální vláda v Palmě se domnívá, že její vlastní zákaz kouření je dokonce přísnější než celošpanělský.

PŘEČTETE SI: Firma reklamou na lightky neklamala

Na Baleárských ostrovech jsou i pro malé lokály předepsány kuřácké a nekuřácké zóny. Je však na majitelích, zda je oddělí bytelnými zdmi.

 

Právě se děje

Další zprávy