Vatikán odsoudil svého zaměstnance. Kvůli drogám

Red Zah, Reuters, ČTK
7. 5. 2007 16:03
Kokain je všude, ani Svatý stolec nezůstal čistý

Vatikán - Za držení drog si bývalý zaměstnanec Vatikánu odsedí v místním vězení čtyři měsíce. A to i přesto, že městskému státu chybí vlastní zákon, který by jeho počínání kriminalizoval.

Nejmenovaný muž, který pracoval na vatikánské radnici, se přiznal k užívání kokainu poté, co bylo v zásuvce jeho stolu nalezeno 87 gramů této drogy.

Obvinění, že s drogou také obchodoval, však odmítl a soudu se to nepodařilo prokázat, napsal italský deník La Repubblica.

Podle italských médií bylo i tak nesmírně komplikované muže odsoudit, protože v nejmenším státě světa neexistují zákony trestající držení drog.

Soudce Gianluigi Marrone se tak odvolal na mezinárodní protidrogovou konvenci a na zákon z roku 1929, který umožňuje udělit trest i v případech, na které se nevztahuje vatikánský zákon, ale které ohrožují "zdraví, morálku a víru".

Odsouzený muž není žádným svatouškem. Ze svých služeb jej Vatikán propustil nedávno kvůli jinému trestnímu stíhání, které proti němu probíhá mimo území Vatikánu.

Půl tuny kokainu ve Španělsku

To, že kokain pronikl i na území Svatého stolce, je symptomatické. Evropa se v poslední době doslova topí v tzv. rekreačních drogách, k nimž patří i tento tropanový alkaloid.

Ze Španělska dnes přišla zpráva, podle níž se policii ve východní provincii Castellón podařilo zadržet více než půl tuny kokainu a zatknout při tom pět osob, čtyři Španěly a jednoho Kolumbijce.

Během akce podle španělských zdrojů policisté zajistili také čtvrt milionu eur (více než sedm milionů Kč) a několik nákladních a osobních vozidel.

Mezi zatčenými je šéf skupiny a majitelé laboratoře, kde se droga vyráběla a kde se připravoval její transport, uvedla policie v prohlášení. Španělsko je hlavním překladištěm narkotik směřujících z Latinské Ameriky do Evropy.

V Madridu se od středy bude konat 25. mezinárodní konference o protidrogovém boji (IDEC), které se zúčastní přes 300 policejních představitelů z 89 zemí. Ti budou jednat především o způsobech, jak zlepšit výměnu informací o tažení proti narkotikům.

 

Právě se děje

Další zprávy