Blokáda hranic skončila, budou další

Tomáš Fránek
2. 1. 2006 17:15
Dolní Dvořiště - Úřady zatím nejsou schopny zablokování hraničních přechodů zabránit. UVNITŘ FOTOGALERIE

Čtyři a půl hodiny trvala protestní protitemelínská blokáda hraničního přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště. Jeden kamion, několik aut a desítky demonstrantů asi tři sta metrů za rakouskou celnicí na neohlášené akci dokázalo úplně zastavit dopravu. A to přes nesouhlas rakouských úřadů, které blokáda překvapila.

Protitemelínští aktivisté z Rakouska a také Německa původně avizovali pouze tiskovou konferenci. To, že hranice zablokovali bez ohlášení, je největším rozdílem proti podobným akcím v minulých letech. Tehdy se o tom, že bude na hranicích zastavena doprava, vědělo s předstihem.

Úřady a policie jsou bezmocné

Rakouské úřady a policie budou jenom velmi těžko bránit dalším blokádám hraničních přechodů, které avizují odpůrci Temelína. Už po zahájení dnešní akce uvedl zástupce freistadtského regionu Alois Hochedlinger, že je blokádou překvapen a po celý den marně vyjednával o jejím skončení.

Podobně neúspěšní byli také rakouští policisté, k razantnímu zásahu se ale neodhodlali.

Dnešní blokáda hraniční přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště je podle jednoho z organizátorů protestů Manfreda Dopplera první z celé řady akcí, které se budou konat při příležitosti půlročního předsednictví Rakouska Evropské unii.#reklama

Blokády čekají i další přechody

"Blokády se budou střídavě konat na různých hraničních přechodech s Českem, jejich délka se bude různit. Máme v plánu i další akce, zatím je ale nechceme upřesňovat. Teď bude záležet na vládě, jak ně zareaguje. Dosud máme pocit, že je jí to jedno," uvedl Doppler s tím, že půjde o neohlášené akce stejně jako dnes.

Ale ani v tom, zda blokovat hranice, nejsou rakouští odpůrci Temelína jednotní. Například bývalý šéf iniciativy Stop Temelín Josef Neumüller už dříve uvedl, že by blokády neměly postihovat všechny řidiče, zablokován by podle něj mohl být pouze pruh pro kamiony. 

Čeští ekologové se nepřipojí

Čeští odpůrci Temelína znovu potvrdili, že se nechtějí k blokádám hranic připojit, nepovažují je totiž za akci, která by mohla naklonit veřejné mínění na jejich stranu. "Blokáda hranic není vhodná forma protestu," uvedla například předsedkyně sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová.

Do zablokování hranic nemají možnost zasáhnout ani české úřady, protestující totiž blokují silnice na rakouské straně hranice. Policisté pouze mohou odklánět dopravu na jiné, nezablokované hraniční přechody.

V temelínské jaderné elektrárně nyní fungují oba bloky. Do provozu byl po dvoutýdenní odstávce a opravě na jednom z čerpadel uveden i první blok, jehož kolaudace právě vyvolala protesty odpůrců Temelína. Oba bloky budou společně vyrábět elektřinu jen několik dní. Druhý blok zanedlouho čeká výměna rotoru turbíny, kterou zbrzdila závada čerpadla na prvním bloku. Odstávka potrvá zhruba tři týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy