Maďary šokovala krádež kostí komunistického vůdce

Martin Novák
3. 5. 2007 13:13
Neznámý vandal zničil v Budapešti hrob Jánose Kádára
Policisté zajišťují stopy na rozbitém a vykradeném hrobě.
Policisté zajišťují stopy na rozbitém a vykradeném hrobě. | Foto: Reuters

Budapešť - Mnoho Maďarů má špatné vzpomínky na éru minulého režimu, ale zřejmě i zapřísáhlé antikomunisty šokoval včerejší nález policistů na hřbitově v Budapešti.

Neznámí pachatelé rozbili mramorovou desku u hrobky bývalého komunistického vůdce Maďarska Jánose Kádára a jeho manželky. A otevřeli rakev s Kádárovými ostatky.

Ostatky a urna jsou pryč

Dnes policie po řádném ohledání místa činu zveřejnila výsledky. Některé kosti zmizely, stejně tak jako urna s popelem Kádárovy manželky.

Nedaleko poničené hrobky vandalové nastříkali sprejem nápis "Vrahu a zrádče, nemůžeš odpočívat v posvátné půdě."

"Zjistili jsme, že některé kosti chybějí," oznámil dnes policejní mluvčí Oszkas Sas. Ještě včera policie připouštěla, že ostatky možná pachatelé rozházeli po hřbitově. Nic ale nenašla.

Tak vypadala hrobka před poškozením.
Tak vypadala hrobka před poškozením. | Foto: Findagrave.com

Rozbitý a vyloupený hrob zůstal dlouho tak, jak jej vandalové zanechali. Ostraha se totiž domnívala, že na hrobce někdo provádí rekonstrukci. Až po několika hodinách přivolala policii.

Čin se odehrál poté, co řada Kádárových příznivců položila k hrobu květiny na 1.máje. Útok vyšetřuje speciální desetičlenný tým.

I pravice čin odsoudila

Maďarští politici bez ohledu na stranickou příslušnost  vandalství odsoudili. Premiér a předseda Socialistické strany Ferenc Gyurcsány označil událost za odporný, nelidský a zbabělý čin.

Gyurcsányho Socialistická strana je nástupkyní Kádarovy Maďarské socialistické dělnické strany. Přejmenovala se  roce 1989, kdy se také zřekla marxismu-leninismu.

Čin odsoudila i opoziční pravicová formace Fidesz, která se profiluje jako výrazně antikomunistická a předhazuje socialistům jejich minulost.

Kadár se dostal do čela strany a státu po protikomunistickém povstání v roce 1956, které sovětská armáda tvrdě potlačila. Zahynulo tehdy na 2 800 Maďarů.

János Kádár vládl Maďarsku 32 let.
János Kádár vládl Maďarsku 32 let. | Foto: Aktuálně.cz

Architekt gulášového socialismu

Období Kádárovy vlády, které trvalo dvaatřicet let, bývá charakterizováno ve zkratce jako "gulášový (nebo také salámový)socialismus". Režim zajišťoval v Maďarsku vyšší životní úroveň než v jiných zemích východního bloku,  kritici a rebelové ale museli počítet s vězněním a represemi.

V zahraniční politice zachovával Kádár vždy striktně linii Moskvy (na rozdíl od rumunského vůdce Ceaušeska) a v roce 1968 se maďarské jednotky podílely na okupaci Československa.

Komunistický vůdce zemřel v roce 1989,j eho žena o tři roky později. Názor na jeho vládu však není v Maďarsku jednoznačně negativní. Podle loňského průzkumu například 65 procent Maďarů připouští, že Kadár sehrál v dějinách země pozitivní roli.

Útok v Sofii, ostraha v Bukurešti

K útoku na hrob bývalého komunistického lídra nedošlo letos ve východní Evropě poprvé. V únoru vandalové v Sofii poničili hrobku exšéfa bulharských komunistů Todora Živkova. Rozbili mramorovou desku a rozdělali na ní oheň.

Živkov byl u moci ještě o dva roky déle než Kádár, už od roku 1954.

V Bukurešti dohlíží na hroby rumunského diktátora Nicolae Ceaušeska a jeho manželky Eleny ostraha. Oba spočívají nedaleko od sebe na hřbitově Ghencea a jejich příznivci sem dodnes nosí květiny a svíčky.

 

Právě se děje

Další zprávy