Sedm Čechů zahynulo v tatranské lavině

31. 12. 2005 15:01
Košice - Sedm českých turistů zahynulo dnes ráno v lavině v Západních Tatrách. Neštěstí přežil pouze jeden z osmičlenné skupiny.

Češi se vydali do hor v pátek odpoledne a noc strávili ve stanech ve Spáleném žlebu v oblasti Zverovky. Tady je v půl šesté ráno smetla lavina do údolí. Potvrdil to Ján Kostka ze slovenské horské záchranné služby pro oblast Západních Tater a mluvčí letecké záchranné služby Pavol Svetoň.

Zachránit se podařilo pouze jednomu asi třicetiletému muži, který z laviny "vyplaval" a upozornil na neštěstí záchranáře. Po několik hodin trvajícím pátrání záchranáři z horské služby našli všech sedm pohřešovaných těl.

"Byli postupně nalézáni v lavinovém nánosu v hloubce od metru až do tří metrů. Určitě tam byla jedna žena," řekl velitel zásahu Rastislav Šroba zpravodajské televizi TA3. Turisté podle něj bivakovali zhruba v přední části údolí ve třech stanech. Lavina spadla pravděpodobně samovolně.

Přeživší muž, který pochází z Kralup nad Vltavou, nechtěl s ČTK hovořit. Podle Kostky se skupina sjela z vícero míst v Česku a lidé se navzájem příliš neznali. Podle Kostky ale neměli mnoho zkušeností z pobytu v zimních horách, druhou noc bivakovali.

V Tatrách hrozí laviny už několik dní

Ředitel slovenské horské služby Jozef Janiga připomněl, že v Tatrách v posledních dnech hrozilo velké nebezpečí pádu lavin. Záchranáři proto varovali lidi před výpravami na svahy hor a do údolí. "Jsou to skialpinisté, ti mají zkrátka potřebu zvýšit si adrenalin. V Roháčích ale Češi bivakují zpravidla v létě. Podobnou tragédii tady nepamatujeme," řekla provozní z chaty Zverovka, kam se prý skupina Čechů zašla minulý týden občerstvit. Před výstupem do hor zřejmě nocovali v jednom z desítek penzionů v obci Zuberec nebo v okolí.

Podle údajů střediska lavinové prevence horské záchranné služby v nízkotatranském letovisku Jasná jde o pátou nejtragičtější lavinu v historii Slovenska. Nejhorší případ zaznamenali záchranáři v únoru 1924, kdy obrovský sesuv ze svahů Křížné ve Velké Fatře zničil polovinu osady Rybô. Tehdy přišlo o život 18 obyvatel osady.

Letos zahynulo ve slovenských horách 17 lidí, z toho pět z České republiky. Po dnešní tragedii ale počet obětí stoupl na 24, z nichž 12 pocházelo z ČR. V loňském roce zemřelo v horách na Slovensku 29 lidí, z toho jedenáct Čechů a stejný počet Slováků.

Nejvíce Čechů letos zahynulo v Chorvatsku a na Slovensku

Stejně jako loni, i letos se odehrálo neštěstí, při kterém v zahraničí jednorázově zahynulo nejvíce českých občanů. Zatímco loni osm českých turistů usmrtil úder vlny cunami na pobřeží jihovýchodní Asie, letos zahynulo sedm turistů pod lavinou ve slovenských Západních Tatrách.

Nejvíce mrtvých Čechů letos hlásilo Chorvatsko. Ze 74 obětí v době turistické sezóny bylo 14 Čechů. Zahynuli především při automobilových nehodách nebo následkem neopatrnosti při koupání.

 

Právě se děje

Další zprávy