Zatkneme Mladiče, slíbí srbský premiér

Redakce ZAH, čtk
31. 12. 2005 0:01
Bělehrad - Prvořadým úkolem Srbska pro rok 2006 je zatčení bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, stíhaného za válečné zločiny a genocidu.
Foto: Aktuálně.cz

V novoročním poselství, z něhož dnes cituje agentura AP, to uvede srbský premiér Vojislav Koštunica.

"Uděláme vše pro to... abychom sňali toto břímě z našich beder," řekl Koštunica v rozhovoru pro sobotní vydání bělehradského deníku Blic.

Kde se skrývá? Nevíme

Předseda srbské vlády popřel dřívější tvrzení médií, že vláda dojednává kapitulaci Mladiče, který byl v roce 1995 u Mezinárodního trestního tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu obžalován z genocidy.

"Až budeme blíž k Mladičovu zadržení, veřejnost bude informována," prohlásil Koštunica.

Odmítl však sdělit podrobnosti o policejním pátrání po nejhledanější osobě obviněné z válečných zločinů.

Srbský premiér Vojislav Koštunica.
Srbský premiér Vojislav Koštunica. | Foto: Aktuálně.cz

Zadržení Mladiče a pěti dalších obviněných a jejich vydání haagskému tribunálu je jednou z důležitých podmínek přibližování Srbska a Černé Hory (SČH) k Evropské unii.

Bruselské "pobídky"

Unie vytýká SČH nedostatečnou spolupráci s ICTY a hrozí přerušením rozhovorů o asociační a stabilizační dohodě, které byly nedávno zahájeny. Ve středu kritizovala ozbrojené síly kvůli Mladičovi už i Nejvyšší rada obrany SČH a připustila, že armáda vyvíjela v minulém období aktivity, které nebyly v souladu s požadavky haagského tribunálu.

Mladić a rovněž bývalý bosenskosrbský prezident Radovan Karadžić jsou u ICTY obžalováni z válečných zločinů a z genocidy za obléhání Sarajeva, během něhož zahynulo 12 tisíc lidí, a za masakr 8 tisíc Muslimů v bosenské Srebrenici v roce 1995.

Po letech zjevné neochoty spolupracovat s haagským tribunálem a vlažných slibech ohledně zatčení válečných zločinců unikajících před spravedlností se Koštunicova konzervativní vláda (pod tlakem pohrůžek uvalení mezinárodních ekonomický a politických sankcí) nedávno usnesla vyvinout intenzivní úsilí o dopadení Mladiče a dalších osob podezřelých z válečných zločinů.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy