V papežově vlasti přibylo věřících

Redakce ZAH, ČTK
30. 12. 2005 19:42
Berlín - V Německu letos po delší době opět vzrostl počet katolíků. Oznámili to dnes tamní církevní činitelé, podle nichž se věřící začali hlásit poté, co byl v dubnu zvolen papežem kardinál Joseph Ratzinger, který pochází z Bavorska.

Německé katolické církvi v předchozích letech věřících spíše ubývalo.

"Nepochybně to byl pro církev velmi dobrý rok," řekl bavorskému rozhlasu kardinál Karl Lehmann. "Méně a méně lidí vystupovalo a více se jich vracelo zpět," podotkl.

Německá média věnovala v dubnu zvláštní pozornost úmrtí papeže Jana Pavla II., jeho pohřbu a zvolení kardinála Josepha Ratzingera novým papežem Benediktem XVI.

Nový nejvyšší představitel katolické církve při své srpnové návštěvě na Světových dnech mládeže v Kolíně nad Rýnem potvrdil svou pověst strohého strážce víry.

Teolog Rainer Stephan, který stojí v čele úsilí církve získat nazpět věřící, je přesvědčen o tom, že v letošním roce se oživil zájem společnosti o náboženství.

"Začalo to po smrti Jana Pavla II.," poznamenal. V jeho mohučské diecézi vstoupilo letos do církve o 20 procent lidí více než loni a o 25 procent méně z církve vystoupilo.

Němečtí věřící, kteří jsou v nějaké církvi registrováni, platí církevní daň, kterou stát církvím vrací na úhradu jejich výdajů. Mnoho lidí v minulosti církve opouštělo také kvůli tomu, aby ušetřili.

"Konzumní společnost může jít jen tak daleko, aby lidi uspokojila," soudí Stephan. "Při pěti milionech nezaměstnaných a stagnující ekonomice lidé začínají přemýšlet o věcech hlouběji."

Podle Stephana mají podobné poznatky i protestantští duchovní.

Lehmann si myslí, že papežova chystaná zářijová návštěva rodného Bavorska tendenci růstu počtu katolických věřících ještě podpoří.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy