Akcie berlínské zoo letí vzhůru. Díky Knutovi

bh
4. 4. 2007 12:08
Podívejte se na medvídě, které pobláznilo Berlín
Medvídek Knut se stal doslova přes noc celebritou
Medvídek Knut se stal doslova přes noc celebritou | Foto: Reuters

Berlín - Co může ovlivnit cenu akcií - zisk společnosti, reference, nebo snad politická situace?

V případě berlínské zoologické zahrady ani jedno. Nejcennější devizou zoo se totiž ukázala být náhlá popularita tříměsíčního mláděte ledního medvěda. Knut doslova pobláznil nejen návštěvníky zahrady, ale i akciový trh.

Podle časopisu Börsen Manager vzrostla hodnota akcií berlínské zoo během posledních dvou měsíců o 80 procent a stále letí vzhůru.

Experti přitom žasnou - s vklady do zoo se totiž dříve prakticky neobchodovalo. Akcie zoologické zahrady se tradičně dědí a fungují tak podobně jako divadelní předplatné.

Za vším mumrajem stojí nenápadný lední medvídek Knut. Krátce poté, co se v prosinci narodil, ho matka odvrhla. Zoo dokonce uvažovalo o jeho usmrcení. Celý život totiž bude odkázán na pomoc lidí.

Knut je výnosným obchodním artiklem. I ve své plyšové podobě
Knut je výnosným obchodním artiklem. I ve své plyšové podobě | Foto: Reuters

V Berlíně se ale zvedla bouře nevole, a tak byl Knut zachráněn. Kromě obrovského zájmu o akcie zoo vydělává také na tisícovkách plyšáků a hrníčků s chlupáčovou fotkou.

Zájem o Knuta jako svého maskota projevil také jistý oděvní řetězec. Zkrátka: Kdyby Knut nebyl, musela by si ho zoo vymyslet.

 

Právě se děje

Další zprávy