Nejezte estonské jogurty, vyzývá Rusy vicepremiér

pav
3. 4. 2007 17:58
Spor o osud sochy rudoarmějce se vyostřil
O Sergeji Ivanovovi se mluví jako o jednom z možných nástupců prezidenta Vladimira Putina
O Sergeji Ivanovovi se mluví jako o jednom z možných nástupců prezidenta Vladimira Putina | Foto: Reuters

Moskva - První místopředseda ruské vlády Sergej Ivanov dnes vyzval ruskou veřejnost k ekonomickému bojkotu Estonska. Jde o další krok ve sporu mezi vládami obou zemí o osud pomníku vojáka Rudé armády v centru estonské metropole Tallinnu.

Estonci chtějí bronzovou sochu připomínající sovětské vojáky padlé za druhé světové války odstranit z centra Tallinnu, kde stojí už 60 let. Mnozí v památníku spatřují neblahý odkaz minulosti, kdy byla pobaltská republika násilně začleněna do Sovětského svazu.

V Rusku se však z věci stalo ohromné politikum podobně jako mnoho jiných sporů, které Moskva s pobaltskými státy, jež v roce 1991 jako první vyhlásily nezávislost na SSSR, vede.

Na dovolenou raději do Kaliningradu

Ivanov dnes podle agentury Interfax při setkání s ruskými válečnými veterány prohlásil, že odstranění pomníku z centra Tallinnu "nezůstane bez následků pro rusko-estonské vztahy".

Odveta prý nemusí mít nutně podobu vládní akce, jakou by bylo například uvalení sankcí. Iniciativy by se podle Ivanova mohli chopit sami ruští občané.

"Na ruském trhu je velké množství mléčných výrobků z Estonska, a ty není třeba kupovat. Nevyzývám k bojkotu, ale jestli se to (= politika estonské vlády) ruským občanům nelíbí, pak jejich výrobky nekupujte."

Ruští nacionalisté nedávno kvůli sporu o památník v Tallinnu vyšli do ulic
Ruští nacionalisté nedávno kvůli sporu o památník v Tallinnu vyšli do ulic | Foto: Reuters

"Nejsou to žádné sankce, jen vyjádření občanského postoje, který by měl každý mít," dodal Ivanov ."To platí i o turistice. Nejezděte na dovolenou do Estonska, jeďte například do Kaliningradu."

Estonský ministr zahraničí Urmas Paet vyjádřil politování nad tím, že se ruští politici snaží ve volební kampani "ovlivnit chování spotřebitelů". Jak ale dodal, věří, že "Rusové vědí, co je dobré pro ně a jejich rodiny" a nezřeknou se svých oblíbených výrobků kvůli výzvám politiků. Vývoz do Ruska představuje necelou desetinu estonského exportu.

Bronzovou sochu vojáka Rudé armády nechal Sovětský svaz v Tallinnu postavit v roce 1947. Nový estonský premiér Andrus Ansip podle ruské agentura RIA-Novosti oznámil, že přípravné práce na její přenesení z centra města na tallinnský vojenský hřbitov už byly zahájeny.

 

Právě se děje

Další zprávy