Do sibiřského jezera se propadlo osm aut

čtk
31. 3. 2007 18:41
Moskva - Je to možná další z konkrétních příznaků globálního oteplování. Rybáři zvyklí na tuhé zimy chtěli jako vždy přejet jezero.

Na zamrzlém Bajkalu se však dnes na tenkém ledu propadli do vody - pod hladinou skončilo postupně osm osobních aut.

Rybáři si chtěli na led dále od břehu navézt rybářské potřeby, obvyklé vrtáky a stany. Zatím se neví, zda zahynuli i lidé, napsala dnes agentura DPA s odvoláním na irkutské regionální úřady.

Mírná zima, tenčí led

Ukázalo se, že led Bajkalu byl v důsledku letošní teplé zimy podstatně slabší, než je jinak v této roční době zvykem, a auta už neunesl. Místní orgány vyslaly na místo neštěstí záchranný tým se třemi potápěči. Výsledky jejich snahy dosud nejsou známy, úřady však důrazně varovaly před dalšími pokusy najíždět na led.

Bajkal je nejhlubší jezero na světě, bylo zde naměřeno až 1620 metrů hloubky. Byl vždy bohatý na ryby, čehož využívají ruští rybáři dodnes.

Přivýdělek pro miliony

Lovit na udici z pobřežního ledu je tradiční zábavou i přivýdělkem pro miliony Rusů žijících nejen u jezer, ale i u zamrzajících pobřeží moří. Po začátku mrazů nastupují s ručním vrtákem, rybářským prutem, termoskou s čajem a láhví vodky často na celodenní, někdy i noční výpravu na příbřežní led. Vyvrtají do ledu díru a s udicí čekají, až se nějaká ryba přijde "nadechnout".

Infobox

Čtěte více o Sibiři

Někteří s sebou nesou i malý stan, který vztyčí nad vyvrtanou dírou, aby nezmrzli ve větru. Často přitom podceňují nebezpečí, jako letos v únoru, když se od ostrova Sachalinu v Ochotském moři odtrhla kra s 442 rybáři a odplouvala na širé moře; rybáře musely zachraňovat vrtulníky.

Také doprava po ledu je v Rusku považována za běžnou. Ve válečných letech 1941-1944 byl takto v zimě zásobován obležený Leningrad celými kolonami nákladních aut, dokonce byla přes led položena dočasně i železnice. Umožňovaly to pověstné "tvrdé ruské zimy". Nynější klimatické změny ale zřejmě začaly omezovat jejich trvání.

 

Právě se děje

Další zprávy