Evropský Galileo je ve vesmíru

Red ZAH, ČTK
28. 12. 2005 11:06
Bajkonur - Nad Zemí krouží od dnešního dne nová evropská navigační družice Galileo. Evropská unie vypuštěním 602 kilogramů těžké družice zahájila budování vlastního systému, který má konkurovat fungujícímu americkému systému GPS.

Proč chce Evropa vlastní navigační systém?

Galileo má především odstranit dnešní závislost na americkém, původně vojenském GPS. Nový systém bude určen převážně pro civilní a jen okrajově pro obranné účely, zatímco GPS i jeho ruská obdoba GLONASS (Globální satelitní navigační sytém) jsou původně armádními projekty; umožňovaly určit vojenským jednotkám s maximální přesností své pozice kdekoli na Zemi.

Co má Galileo nabídnout uživatelům?

Rodící se navigační systém má umožnit přesně a nepřetržitě určovat, kde se nacházejí uživatelé komunikačních, dopravních a dalších sítí. Už dnes, s využitím GPS, mohou dopravci například sledovat polohu kamiónů; s využitím podrobných počítačových map lze velmi jednoduše najít nejkratší cestu a nechat se po cestě navigovat. Umožní také bezpečnou kontrolu letecké a námořní dopravy a měl by pomáhat při řešení situace i na silnicích.

Jak bude Galileo přesný?

Má nabídnout větší přesnost než GPS nebo GLONASS; americký systém dnes umožňuje zaměřit polohu s přesností na zhruba 30 metrů a ruská satelitní síť pracuje s odchylkou 50 metrů, Galileo má standardně nabídnout odchylku v řádu pouhých metrů. Má vysílat pět druhů signálů - zdarma dostupný veřejný, kódovaný pro komerční využití, zabezpečený signál například pro přesnou navigaci letadel nebo vlaků, signál pro pátrání na moři a v nehostinných oblastech a šifrovaný pro potřeby evropských států.

Kdy vznikli předchůdci Galilea?

Jako první z dnešních sítí navigačních satelitů vznikl americký Global Positioning System (GPS). První z jeho družic byla vypuštěna už v roce 1978. Tento původně vojenský systém si hlavně v 90. letech získal přízeň i v civilním sektoru. Sovětský GLONASS se začal rodit počátkem 80. let, první satelit se objevil na oběžné dráze v roce 1982.

Bude Galileo nějak využívat GPS a GLONASS?

Ano, navigační terminály Galilea mají při výpočtu polohy využívat jak evropské satelity, tak existující družice amerického a ruského systému. Tím má být zajištěna co nejvyšší přesnost. Přijímače kombinující GPS a GLONASS ale už existují; ruský systém ale dnes není zcela funkční kvůli nedostatku družic.

Jak vlastně satelitní navigace funguje?

Určení výšky a pozice na Zemi je založeno na zjištění, jak daleko se v daném okamžiku nachází přijímač od alespoň čtyř satelitů. Tato vzdálenost se měří podle toho, jak dlouho každý z rádiových signálů putuje od družice k přijímači. Galileo bude mít celkem 30 družic (27 operačních a tři záložní).#reklama

Kolik bude Galileo stát?

Galileo má celkem stát asi 3,6 miliardy eur. O 1,5 miliardy na rozjezdovou fázi do roku 2008 se má podělit EU a ESA. Náklady v letech 2008 až 2010 se odhadují na 2,1 miliardy eur; nejvýše třetinu by měla uhradit společná pokladna EU, zbytek má pocházet od soukromých investorů. Kromě EU se do projektu zapojila Čína a Izrael, zájem projevily třeba i Ukrajina, Indie nebo Austrálie.

Jak daleko je vývoj systému?

Loni v prosinci schválili ministři dopravy přechod od vývoje do fáze s vypouštěním družic a budováním pozemních stanic. První družici vynesla ruská raketa na oběžnou dráhu ve výši 23.600 km dnes. Do roku 2008 má být ve vesmíru už čtveřice družic určená k vyzkoušení systému. V plném provozu má být Galileo v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy