Bude mít Rusko radary na ambasádách ?

čtk, man
20. 3. 2007 15:20
Moskva - Rusko stupňuje rétoriku, namířenou proti americkým plánům postavit protiraketovou základnu a radar v Polsku a České republice.
Ruský exministr obrany Sergej Ivanov varuje USA před novými závody ve zbrojení.
Ruský exministr obrany Sergej Ivanov varuje USA před novými závody ve zbrojení. | Foto: Reuters

Dnes seznámilo svět s novým projektem. Zvažuje, zda by nemohlo rozmístit prvky svého vlastního protiraketového systému na území svých velvyslanectví po světě.

V rozhovoru pro časopis Novosti kosmonavtiki to připustil velitel ruských kosmických vojsk generál Vladimir Popovkin. Jeho podřízení prý nad touto variantou "pracují s ministerstvem zahraničí".

Být včas informováni

Podle generála by v objektech ruských velvyslanectví mohly být rozmístěny radiolokační stanice systému kontroly kosmického prostoru. Rusko by tak bylo včas informováno i o startu raket, které radary z ruského území nezachytí, a včas reagovat.

V odborném časopise velitel ruských kosmických vojsk uvedl, že "kvantové optické stanice nové série", které by byly na ambasádách rozmístěny, pracují prakticky stále v automatickém režimu a nezaberou víc než půl místnosti.

Ministerstvo o ničem neví 

Popovkin v interview prohlásil, že vznik americké základny a radaru ve střední Evropě by umožnil sledovat všechny starty ruských strategických a jaderných střel v evropské oblasti Ruska a v oblasti působnosti ruské Severní flotily.

Ruské ministerstvo obrany však v oficiálním prohlášení takové plány popřelo.

"Žádné radarové stanice protiraketové obrany na ruských velvyslanectvích nikdy nebyly a ani kvůli mezinárodním smlouvám být nemohou," citovala vyjádření ministerstva obrany agentura ITAR-TASS.

Bude radarů víc?

Proti stavbě americké základny a radu ve střední Evropě se ostře vyslovili i ruský prezident Vladimir Putin a bývalý ministr obrany Sergej Ivanov, který je možným nástupcem Putina v prezidentské funkci. Varovali před obnovením studené války a novými závody ve zbrojení.

Washington tvrdí, že základna není namířena proti Rusku, ale hlavně proti Íránu.

Očekává se, že Rusko bude reagovat ještě ostřeji, pokud USA realizují plán na umístění dalšího radaru v Gruzii. Tedy v těsné blízkosti ruských hranic.   

 

Právě se děje

Další zprávy