Británie řeší případ policejní brutality

mp, BBC
8. 3. 2007 18:37
Sheffield - Britská policie řeší případ strážníka, který při zatýkání brutálně zbil opilou ženu. Záběry dokazující policistovo jednání odvysílala televize BBC.

Událost, která hýbe britskými médii, se odehrála už v létě loňského roku. Dvacetiletou míšenku Toni Comerovou kvůli opilosti a agresivnímu chování vyhodili z jednoho sheffieldského nočního klubu. Vztek si žena vybíjela na jednom ze zaparkovaných vozů.

Pak na místo přijela policie a proti útočnici zasáhla. Záběry z průmyslové kamery ale nasvědčují tomu, že zatýkání Comerové bylo nepřiměřeně brutální. Je zřetelně vidět, jak strážník Anthony Mulhall u schodů klubu ženu pětkrát udeřil. Policista se ale brání - jednal prý v sebeobraně.

Nemohu tomu uvěřit, říká Comerová

Jisté ale je, že do vyšetření případu, na jehož průběh dohlíží Nezávislá policejní komise pro stížnosti, bude Mulhall postaven mimo službu. Propuštěn ani suspendován ale zatím nebyl. Policie totiž čeká, až budou objasněny všechny skutečnosti související s incidentem.

Foto: Profimédia

"Chci obnovit důvěru veřejnosti," sdělil médiím Meredydd Hughes, šéf policie v Jižním Yorkshiru, která vede vyšetřování. Hughes trvá na tom, že šetření údajné policejní brutality bude transparentní a plně nezávislé.

"Strážník tvrdí, že to udělal, protože ho útočnice napadla," říká mluvčí tamní policie. Strážník Mulhall v oficiálním prohlášení tvrdí, že Comerová se agresivně bránila zatčení. Popisuje, že se ho žena mimo jiné pokoušela chytit za genitálie, a tak byl nucen použít násilí.

Comerová, kterou mediální humbuk po zveřejnění záběrů překvapil, má ale pochopitelně zcela jiné dojmy. "Nemohu tomu uvěřit. Nikdy bych si nemyslela, že mohou udělat něco takového."

Způsobili jí záchvat

Žena také tvrdí, že během zásahu dostala epileptický záchvat. Že by ale zasahující strážník udeřil ženu přímo do hlavy, záběry neprokazují. Kromě pěti ran je ještě vidět, jak se Comerová po úderech svíjí na zemi.

Ve středu se Toni Comerová u soudu v Sheffieldu, který řešil její přečin, přiznala, že se dopustila nezákonného ničení majetku. V klubu pila brandy, což bylo podle ní příčinou jejího agresivního chování.

Soudce jí uložil podmíněný trest a povinnost zaplatit majiteli poničeného vozu částku 250 liber.  

 

Právě se děje

Další zprávy