Turci zablokovali přístup na YouTube

Red Zah, Reuters, ČTK
8. 3. 2007 18:25
Istanbul - Na portálu YouTube se objevilo video urážející zakladatele moderního tureckého státu Mustafu Kemala Atatürka. Soud přístup na tyto stránky v Turecku zakázal.

"Telekomunikační společnost Türk Telekom zablokovala na příkaz soudu přístup na internetový portál YouTube," řekl agentuře Anadolu ve středu, krátce po vynesení rozsudku, prezident společnosti Paul Doany.

Již druhý den se tak tureckým uživatelům objevuje na zablokovaných stránkách YouTube pouze strohé prohlášení: "Přístup na tuto stránku byl zablokován rozhodnutím soudu."

Soud vydal příkaz na doporučení prokuratury poté, co se zmínka o urážlivém videu objevila v tureckém tisku.

Na server YouTube ho umístil řecký uživatel, zjevně ve snaze poškádlit obyvatele sousední země. Postava Mustafy Kemala Atatürka, zakladatele Turecké republiky, je pro Turky naprosto nedotknutelná.

Autor kontroverzního videa jej označil za homosexuála, což většinu Turků, pro které je Atatürk hrdinou a jeho památka je doma chráněna zvláštním zákonem, pohoršilo.

Turecko-řecké spory mají dlouhou tradici. Teď se přenášejí i do virtuálního prostoru. Řečtí a turečtí uživatelé se od začátku roku pustili na YouTube do boje a zasílají sem videa urážlivého či posměšného charakteru.

 

Právě se děje

Další zprávy