Další ruský novinář mrtev. Vyšetřuje se

lem, ČTK, Reuters
6. 3. 2007 12:04
Moskva - Reportér deníku Kommersant Ivan Safronov chtěl napsat o tajných dodávkách ruských zbraní do Sýrie a Íránu. Nestihl to.
Tajné zbrojní kontrakty mezi Ruskem a Sýrií? Prezident Vladimir Putin mlčí.
Tajné zbrojní kontrakty mezi Ruskem a Sýrií? Prezident Vladimir Putin mlčí. | Foto: Reuters

Ivan Safronov byl minulý pátek nalezen mrtvý pod okny svého moskevského bytu.

Podle spolupracovníků údajně pracoval na materiálu o tajných dodávkách ruských zbraní na Blízký východ prostřednictvím Běloruska.

Vyšetřování začalo

Tyto informace mohly údajně způsobit velký mezinárodní skandál. Prokuratura začala v pondělí vyšetřovat, kdo mohl Safronova k údajné sebevraždě dohnat.

Formální zahájení vyšetřování umožňuje detektivům začít s výslechy, zajišťováním důkazů a například i získat přístup k výpisům telefonických hovorů mrtvého.

Podle mluvčího prokuratury však nynější krok neznamená, že jsou úřady v tomto případě přesvědčeny o tom, že se kdosi chtěl novináře skutečně zbavit. "Ale v průběhu vyšetřování může být kvalifikace trestného činu změněna," vysvětlil mluvčí.

Safronovovi kolegové z deníku Kommersant se pokoušejí o vlastní vyšetřování případu.
Safronovovi kolegové z deníku Kommersant se pokoušejí o vlastní vyšetřování případu. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Novináři nezahálejí

Safronovovi kolegové z deníku Kommersant se pokoušejí o vlastní vyšetřování případu.

List dnes napsal, že novinář prověřoval informace o tajném prodeji ruských stíhaček Su-30 Sýrii a protiletadlových kompletů S-300V do Íránu. Dodávky měly být v obou případech uskutečněny přes Bělorusko, aby Západ nemohl Moskvu obviňovat z dodávek zbraní nepřátelským režimům.

Zbrojní veletrh v Abú Dabí

Safronov odjel na zbrojní veletrh v Abú Dabí ve Spojených arabských emirátech, který začal 17. února. Odtud později telefonicky redakci oznámil, že má příběh potvrzený, a slíbil jej po návratu napsat.

Podle kolegů si čtvrtý den veletrhu začal stěžovat na bolesti břicha. Vrátil se 24. února a v práci oznámil, že je nemocný.

Kontrakt Rusko - Sýrie

O několik dní později kolegům řekl, že má informace o dalších tajných zbrojních kontraktech mezi Ruskem a Sýrií, které se mimo jiné týkají stíhaček MiG-29 a raketových komplexů Iskander-E. 

Foto: Reuters

Už v roce 2005 se kolem těchto střel rozhořel skandál, když Izrael a USA varovaly Rusko před plány na jejich dodání Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin nakonec prohlásil, že tento obchod zakázal.

Safronov podle Kommersantu ale kolegům z redakce řekl, že o těchto posledních informacích psát nebude, neboť byl varován, že věc hrozí velkým skandálem a tajná služba FSB určitě začne vyšetřovat, kdo vyzradil státní tajemství. Kdo jej varoval, ale novinář neřekl.

Těžký život ruských novinářů

Safronova, který byl dříve důstojníkem ruské armády, vyšetřovala FSB kvůli jeho článkům už v minulosti. Nikdy však nebyl formálně obviněn. 

Foto: Reuters

Jeho smrt je další v řadě podivných úmrtí ruských žurnalistů, nepohodlných současnému režimu v Rusku. Nejznámější je kauza investigativní novinářky Anny Politkovské, zastřelené loni na podzim v průchodu domu, kde bydlela.

Podle lednové zprávy amerického Výboru na ochranu novinářů (CPJ) bylo v Rusku od roku 2006 zabito ve stylu nájemných vražd 13 ruských žurnalistů.

To z Ruska v posledních 15 letech činí třetí nejnebezpečnější zemi pro novináře hned po Iráku a Alžírsku, upozornil CPJ.

 

Právě se děje

Další zprávy