Po výbuchu v Novácích se pohřešují ženy

sim, Aktualne.sk, ČTK
5. 3. 2007 13:40
Nováky - Slovensko stále pohřešuje pět lidí po obrovském výbuchu, který v pátek otřásl městem Nováky. Šance,že přežili, je ale téměř nulová. GALERIE

Podle ministerstva obrany tvoří většinu nezvěstných ženy.

V sobotu se počet mrtvých zvýšil na tři, když záchranáři v troskách objevili ostatky další oběti.

Tři tisíce stupňů

Teplota v hale továrny v době výbuchu se pohybovala kolem tří tisíc stupňů. 

"Pokud byl někdo v ohnisku výbuchu, pak podmínky byly neslučitelné se životem. Nadále však pracujeme s verzí, že někdo mohl v panice, v šoku utéci z pracoviště, ale tak jak ubíhá čas, je tato verze čím dál tím méně realistická," řekl Fico v diskusním pořadu Slovenské televize.

Příčiny tragédie stále nejsou známy. Policejní prezident Ján Packa pouze oznámil, že exploze zřejmě nebyla teroristickým útokem.

Vzhledem k velkému rozsahu škod může prý vyšetřování trvat i několik měsíců.

Fico odmítl demisi ministra

Slovenský ministr obrany František Kašický v reakci na páteční ničivý výbuch ve Vojenském opravárenském podniku v Novácích nabídl svoji demisi.

V prohlášení uvedl, že necítí přímou zodpovědnost za situaci v podniku, který patří ministerstvu obrany. Zároveň však dodal, že tragédie si vyžádala lidské životy a značné materiální a ekonomické škody.

"Proto považuji za politicky správné funkci ministra obrany nabídnout předsedovi vlády a prezidentovi," sdělil Kašický.

Fico oznámil, že si nepřeje Kašického odstoupení. "Já nikdy nepodám návrh na odvolání pana Kašického. Byla by velká škoda, kdyby odešel z funkce," reagoval premiér. 

Chemikálie v továrně nebyly

Pyrotechnici dnes začali zneškodňovat nevybuchlou munici, která záchranářům komplikuje pátrání. Část výbušnin převezou ke zneškodnění mimo areál Vojenského opravárenského podniku.

Mluvčí ministerstva Vladimír Gemela v sobotu upřesnil, že v nádobách byla látka, kterou zaměstnanci firmy používali při práci. Vyloučil, že by šlo o chemické zbraně. Sudy prý byly převezeny na bezpečné místo a začal odvoz kontaminované půdy.

"Vojenští pyrotechnici našli rozbušky o velikosti dlaně, které mohou po sebemenším úderu explodovat. Nejedná se o rozbušky, které by mohly způsobit rozsáhlé detonace," dokreslil nebezpečnost záchranných prací Gemela.

K výbuchu došlo v prostoru určeném pro likvidaci vojenského materiálu. Původní informace, že vyletěl do povětří sklad munice, se nepotvrdily. "Uskladněná munice je naprosto v pořádku," řekl Packa.

Kráter je 20 metrů široký    

Explozi pocítili lidé vzdálení až deset kilometrů od místa výbuchu. Ten vytvořil dvacet metrů široký kráter. Nárazová vlna rozbila mnoho oken a výkladů obchodů. V Novákách a okolních obcích byly přerušeny dodávky elektřiny.

Při explozi utrpěly zranění zhruba tři desítky osob, 17 z nich je hospitalizováno. Stav jednoho muže, která má poraněnou hlavu a nohy, je kritický. 

Gemela uvedl, že výbuch zdemoloval budovy na ploše o rozloze asi tří fotbalových hřišť. Ministr obrany Kašický informoval o tom, že k výbuchu došlo v prostorách, kde se likviduje vojenský materiál.

V odpolední směně pracovalo v muničním skladě 25 lidí. Na místě vypukl velký požár.

První výbuch a otřes přišel v pátek kolem půl páté odpoledne. Několik svědků potvrdilo, že je bylo slyšet na vzdálenost desítek kilometrů. Z dálky bylo vidět hustý dým.

Pro Nováky, město se 4400 obyvateli, je výbuch druhým velkým neštěstím během půl roku. Právě v jeho blízkosti došlo v listopadu k důlnímu neštěstí, při kterém zemřeli čtyři horníci.

Vojenský opravárenský podnik v Novácích je akciovou společností, kterou ovládá ministerstvo obrany. V minulosti se tu například likvidovaly části útočného sověstského raketového systámu středního doletu známého jako SS-23.

Co se na Slovensku stalo?
Úryvky z diskuse pod článkem na Aktuálně.sk:

Tuner: "Bylo to drsné. Viděl jsem plameny až v Prievidzi. Byly snad do výšky 200 metrů. A tlaková vlna přišla po 30 sekundách."

That´s me: "To teda... Já bydlím ještě pár kilometrů za Prievidzou směrem na Nitru a i tady to bylo hodně slyšet... a cítit."

Anonym: "Jsem také z Prievidze. U nás to rozbilo vchodové dveře u paneláku!"

Belial: "První výbuch jen pohnul záclonou. Ale druhý nám přiblouchl větračku, kterou je jinak potřeba zavírat opravdu silou."

Lela: "Jsem z Handlové. Nejdřív jsem si myslela, že je to bouřka. První výbuch nebyl až tak silný, ale při druhém už se třásla okna a při třetím taktéž."

Maroš: "Bydlím zhruba 17 kilometrů od Nováků. Třásla se nám okna na celém domě. Známý viděl zhruba z desetikilometrové vzdálenosti hřib kouře."

Daniel: "U nás v Lehote pod Vtáčnikom to rozbilo školní okna. A skleněné výplně u několika činžáků."

Soňa: "Bydlím na sídlišti Zapotôčky. Zrovna jsem platila v obchodně a nejdnou příšerná rána. Země se otrášla... potom hustý dým a plameny."

Ondro: "O půl páté bylo možné v rozpětí patnácti minut slyšet tři rány. Oheň bylo možné vidět stovky metrů nad muničním skladem. Dým se šíří ještě po hodině a půl."

 

Právě se děje

Další zprávy