Kodaň se po setmění mění v bojiště

Red Zah, Reuters
4. 3. 2007 12:33
Kodaň - Dánská policie celý den prohledávala domovy aktivistů zapojených do nepokojů. V ulicích Kodaně hořela auta už třetí noc.
Dánský policista při zásahu proti násilníkům.
Dánský policista při zásahu proti násilníkům. | Foto: Reuters

Násilí proměnilo části dánské metropole v bojiště, obyvatelé města i úřady se tak obávají, co přinese další noc noc pondělí.

Během nedělní noci policie zatkla asi padesát výtržníků, noc před tím téměř dvě stovky lidí.

Sobotní protest začal shromážděním asi dvou tisíc lidí na náměstí před ústřední kodaňskou radnicí. Odtud vyrazili průvodem k dva kilometry vzdálenému bývalému squatu, označovanému jako "dům mládeže".

Demonstranti, mezi nimi i mladé rodiny s dětmi, nesli transparenty s hesly "Odmítáme policejní násilí", "Zachovejte dům mládeže" a "Boj za právo na odlišnost". Demonstranty doprovázejí silné policejní oddíly. 

Protesty proti vystěhování squatterů z Domu mládeže se zvrhly v násilí poprvé ve čtvrtek. Noc z pátku na sobotu byla zatím zřejmě nejnásilnější. Policie rozháněla lidi slzným plynem a zatkla na dvě stovky demonstrantů.

Protestující zapálili několik aut, z toho nejméně jedno policejní, a zaútočili i na budovu školy.

V Norrebu a sousední čtvrti Christiania, která je výspou alternativního stylu života uvnitř Kodaně, vzplálo podle dánské agentury Riztau šest nebo sedm menších požárů.

Násilí začalo ve čtvrtek. Demonstranté na policisty házeli dlažební kostky a zapalovali narychlo navršené barikády.

Policie ve vystěhovaném domě údajně našla primitivní zbraně jako bedny naplněné kamením nebo nákupní vozíky omotané ostnatým drátem.

Policejní helikoptéry na střeše

Policejní mluvčí Flemming Steen Munch uvedl, že úřady mají dům, který squatteři odmítali opustit, plně pod kontrolou. Na střeše budovy přistáli policisté v helikoptérách.

Mladí radikálové se s tím odmítají smířit a vyzývají k politickému řešení sporu, přestože vlastníci budovy mají soudní příkaz k vystěhování squatterů.

Nepokoje se přenesly i do blízké Christianie, enklávy alternativního způsobu života uprostřed Kodaně. Výtržníci tam vytloukali výlohy obchodů, převraceli auta a zapalovali je. Policie doufá, že jí situaci pomůže zklidnit déšť a chladné počasí.

Demonstrovali i cizinci

Podle agenturních zpráv přijeli dánské demonstranty podpořit kolegové ze zahraničí, mezi zatčenými je několik cizinců.

Kodaň po nočních bitkách.
Kodaň po nočních bitkách. | Foto: ČTk/AP
 

Spory o vyklizení budovy, která sloužila squatterům od roku 1982, se táhnou již delší dobu. Loni v srpnu však kodaňský soud potvrdil nařízení o jejich vystěhování a předání objektu místní katolické kongregaci, která jej před šesti lety zakoupila.

Loni v prosinci protestovala v centru Kodaně proti rozhodnutí soudu zhruba tisícovka lidí, včetně mládežníků z Norska, Švédska, Německa, Ruska, Francie, Španělska a Nizozemska.

Dav rozbíjel výlohy bank, restaurací a obchodů, některé z nich také vyplenil. Policie při následném zásahu zadržela zhruba tři stovky demonstrantů.

 

Právě se děje

Další zprávy