Fiasko: Hry v Londýně budou třikrát dražší

Kateřina Eliášová
15. 3. 2007 16:14
Londýn - Britská vláda dnes přiznala, že londýnská olympiáda v roce 2012 přijde zemi daleko dráž, než původně plánovala. Uvnitř: ANKETA

Když se Londýn před dvěma lety o pořádání her ucházel, odhadovali organizátoři náklady na tři miliardy liber. Ministryně kultury a sportu Tessa Jowellová dnes přiznala, že cena olympiády v britské metropoli se vyšplhá na více než devět miliard liber.

Jowellová v parlamentu prohlásila, že vláda sáhne do své kasy pro dalších pět miliard, město Londýn bude muset přihodit další miliardu.

Opoziční konzervativci okamžitě obvinili vládu z neuvěřitelné nekompetence, když během pouhého roku navyšuje rozpočet her téměř trojnásobně.

Ministryně Jowellová hry přesto obhajovala, podle ní budou pro zemi znamenat obrovský finanční přínos. "Londýnská olympiáda je projektem, který změní Británii k lepšímu, a to navěky," řekla doslova před poslanci. 

Nové prostředky si podle vlády vyžádá jak budování infrastruktury, tak bezpečnostní opatření.

Londýnský starosta Ken Livingstone přesto ujistil, že metropole nebude kvůli olympiádě zvyšovat místní daně ani další obecní poplatky.

Brity uklidňuje i dvojnásobný olympijský vítěz a šéf přípravného výboru pro londýnskou olympiádu Sebastian Coe. Podle něj výnosy převáží výdaje. "Je obnova a přestavba některých nevyužívaných ploch výdaj nebo investice? Já myslím, že investice," ujišťuje Brity Coe.

Cena za olympiádu se může změnit i v Česku

Předpokládané výdaje na olympiádu v Praze odhadli finančníci z PricewaterhouseCoopers na 135 miliard. Počítali s komorními hrami. Jestli se v České republice může stát to, co v Británii, teď nedokáží odhadnout.

Karel Kolář z PricewaterhouseCoopers, který studie pro Prahu dosud připravoval, připouští, že finanční rizika tu mohou být.

Maketa hlavního olympijského stadionu, který by měl vyrůst v Praze - tedy pokud zde bude olympiáda, o níž se chce hlavní město ucházet.
Maketa hlavního olympijského stadionu, který by měl vyrůst v Praze - tedy pokud zde bude olympiáda, o níž se chce hlavní město ucházet. | Foto: Aktuálně.cz

Praha udělala první krok k pořádání olympiády v roce 2016 či 2020. Radní rozhodli, že jsou pro podání kandidatury, nehlasovali ale jednotně.

"Může jít o změnu celkového konceptu, nevhodné časování výstavby areálů, nedostatečnou kontrolu procesu zadání a výstavby areálů nebo výraznou změnu bezpečnostní situace, ubírání stávajících nebo přidávání nových sportovních disciplín," vypočítává rizika Kolář

Hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová také upozorňuje, že současná cena olympiády se může změnit. Ovšem jak směrem nahoru, tak i dolů.

"Částka 135 miliard není de facto definitivní, analýza PricewaterhouseCoopers nepočítala s možnou změnou sazby DPH u stavebních prací, přechodem na euro, inflací, vychází taky z cen před třemi lety," vysvětluje Šichtařová.

Podle ekonomů ovšem u stavebních zakázek nebývá zvykem, že by cena šla výrazně dolů.

Je tu ale ještě jedno riziko. Transparency International například upozorňuje, že nejen v České republice, ale všude ve světě provází veřejné zakázky vysoká korupce.

"Na oltář korupce je u veřejných zakázek obětováno 15 až 35 procent konečné částky," odhaduje šéfka TI Adriana Krnáčová. Firmy si tak musejí připravit tučné "všimné", pokud chtějí zakázku dostat.

Foto: Aktuálně.cz

Rizika Praha zatím nezná

Samostatnou studii všech možných rizik si Praha zpracovat zatím nenechala. Světlana Kubíková z Útvaru rozvoje města Prahy nicméně uvedla, že další analýzy město připravuje. Klíčové bude také březnové zasedání zastupitelstva.

Pražští zastupitelé mohou radním navrhnout, aby nechali další analýzy zadat, pokud jim ty současné nebudou vyhovovat nebo podle nich nebudou přesné.V úterý se na internetu objevily veškeré analýzy, které si Praha nechala zpracovat. Stalo se tak po kritice zastupitelů, že budou mít jen málo času si je do březnového zasedání prostudovat.

 

Právě se děje

Další zprávy