Ekologové: Brusel málo tlumí lov ryb

Red Zah, ČTK, BBC
22. 12. 2005 7:20
Brusel - Evropská unie pro příští rok snížila kvóty na lov ryb. Podle některých ekologů však nedostatečně.

Ministři členských zemí Evropské unie se v noci na dnešek dohodli na kompromisní dohodě, určující maximální povolené kvóty pro lov ryb v příštím roce.

Je třeba radikálnějších kroků

Dosažená dohoda je však méně radikální než kroky, které k řešení problému navrhovala Evropská komise.

A i ta však ve svém postoji dalece zaostala za doporučeními odborníků, kteří varovali před nebezpečně se tenčícími zásobami některých druhů ryb.

PŘEČTĚTE SI: Norsko nectí dohody a zvyšuje lov velryb

Někteří z nich doporučovali úplný zákaz lovu ohrožených druhů, zejména tresek, v Severním moři nebo u skotského pobřeží.

Paradoxně, ministři naopak zrušili dosavadní zákaz lovu ančoviček v Biskajském zálivu. Od příštího roku tak může opět pokračovat.

Snížení pět místo patnácti procent

Místo navrhovaného patnáctiprocentního snížení počtu dnů, kdy smějí rybářské lodi na moře, tak byl nakonec limit snížen jen o pět procent. A v případě Británie bylo coby forma ocenění za to, že Londýn omezil velikost své rybářské flotily, rozhodnuto, že toto snížení nebude představovat více než pět dní v roce.

Kytovce ohrožují rybáři i armády NAJDETE ZDE

Podle britského vládního pověřence pro rybolov Bena Bradshawa, který jednáním předsedal, pomůže dohoda ochránit zásoby ryb i budoucnost rybolovu v Evropě.

"Dosažená dohoda zajistí lepší ochranu nejvíce ohrožených druhů ryb a celkově budou možnosti rybolovu omezeny, i pro ty druhy, při jejichž výlovu jsou loveny tresky jako vedlejší produkt," uvedl komisař pro otázky rybolovu Joe Borg.

 

Právě se děje

Další zprávy