Vídeň tančila nostalgický valčík

Martin Novák Martin Novák
16. 2. 2007 1:05
Vídeň - Záplava zelenkavých orchideí, dědička hotelového impéria, patnáctiletý kůň a kompletní společenská smetánka ve fracích a šatech.
Na plese nemohl chybět rakouský prezident Heinz Fischer a jeho žena Margit.
Na plese nemohl chybět rakouský prezident Heinz Fischer a jeho žena Margit. | Foto: Reuters

Taková byla čtvrteční Vídeň. Konal se Ples v opeře.

Úderem deváté hodiny začala legendární slavnost tradičně v budově vídeňské Státní opery na Ringstrasse. Rakouská společenská událost číslo jedna, kde se ukazují mocní, vlivní a bohatí z alpské republiky i odjinud.

A kde prostřednictvím přímého přenosu televize ORF celá země nostalgicky vzpomíná na dávno zašlou éru rakousko-uherské monarchie, kdy Vídeň patřila mezi evropská velmocenská centra první kategorie.

Letos se slavnosti zúčastnilo na čtyři a půl tisíce hostů.

Vídeňská opera tradičně jen u této příležitosti nechá odmontovat ze sálu všechna křesla. Muži mají povinně fraky, dámy dlouhé šaty. Na peníze se nehledí, důležitá je prestiž.

Podnikatel Richard Luger tentokrát pozval na Ples v opeře Paris Hiltonovou. Na snímku odcházejí dnes dopoledne na společnou tiskovou konferenci.
Podnikatel Richard Luger tentokrát pozval na Ples v opeře Paris Hiltonovou. Na snímku odcházejí dnes dopoledne na společnou tiskovou konferenci. | Foto: Reuters

Lístek sice stojí "jen" 215 eur, ale spolu s dalšími nutnými výdaji, jako je doprava k opeře, občerstvení a další služby, se minimální náklady šplhají až k tisícovce eur. Pronájem stolu stojí až 16 tisíc eur.

Hlavní celebritu nevítá každý s nadšením

Hlavní postavou byl - stejně jako v předešlých letech - Richard Lugner, stavební magnát a jeden z nejbohatších lidí v Rakousku. Čtyřiasedmdesátiletý podnikatel zve už od roku 1991 každý rok na ples mezinárodní celebritu, jejímž úkolem je zvýšit "lesk" plesu.

V opeře si tak zatančily například herečky Sophia Lorenová, Faye Dunawayová, Pamela Andersonová nebo zpěvačka Geri Halliwelová, bývalá frontmanka britské dívčí skupiny Spice Girls.

Lugnerova letošní volba ale poněkud vyvolala rozpaky. Hvězdou plesu totiž tentokrát byla pětadvacetiletá výstřední miliardářka Paris Hiltonová. Dědička hotelového impéria, která zkouší štěstí jako zpěvačka.

Paris Hiltonová pózuje ve své plesové róbě.
Paris Hiltonová pózuje ve své plesové róbě. | Foto: Aktuálně.cz

Kritici soudí, že se dosud neproslavila ničím jiným než skandály a její přítomnost ples prý spíše devalvuje. Samotná Hiltonová se tím ale příliš nezabývá.

"Když jsem byla mladá, učila jsem se tancovat valčík. To, co ve Vídni opravdu chci, je vyzkoušet si v praxi, jestli ho ještě umím," řekla před plesem rakouské tiskové agentuře APA.

Po schodech Opery ovšem Hiltonovou překvapivě nedoprovázel Lugner, nýbrž hoteliér Günther Aloys, jehož šumivé víno v plechové dóze Rich Prosecco po světě oficiálně propaguje.

Tentokrát i s koňmi a motýli

Organizátoři tentokrát všudypřítomný luxus a nádheru ještě vylepšili. Na úvod plesu - po fanfárách, hymně Rakouska a Beethovenově Ódě na radost - zazpívala známá ruská sopranistka Anna Nětrebková.

Ruská sopranistka Anna Netrebková na zkoušce svého vystoupení.
Ruská sopranistka Anna Netrebková na zkoušce svého vystoupení. | Foto: Reuters

Na scénu přijela v kočáře  taženém patnáctiletým valachem Paschou a kočírovaným samotným šéfem Vídeňské státní opery Ioanem Holenderem.

Bělouš svou úlohu zvládl bez jediného zaškobrtnutí a po několika minutách slávy operní sál opustil. Nětrebková zato zapěla árii z opery Manon.

V sále údajně byla záplava květin, organizátoři slibovali i živé motýly. Zpravodaj ČTK atmosféru v sále popsal takto: "Výzdoba opery byla lladěna do zelené, převládající květinou bylo 5000 zelenkavých orchidejí, jako dekorační prvky posloužily také kmeny břízy."

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer dorazil na ples v doprovodu Evy Steinerové.
Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer dorazil na ples v doprovodu Evy Steinerové. | Foto: Reuters

Na ples se tradičně chystali i politici a vůbec většina lidí, kteří ovlivňují život v Rakousku. Nechyběl ani nový kancléř Alfred Gusenbauer a prezident Heinz Fischer.

Na opačné straně Ringstrasse ani tentokrát nechyběli ti, kterým se ples nelíbí. Krajně levicoví demonstranti, kteří považují tuto společenskou událost za ukázku arogance nabobů, "vykořisťovatelů" a za nepřijatelnou zábavu pro horních deset tisíc.

V minulosti mezi policií a radikály často propukly násilné střety. Očekávaly se i letos - zbytečně. Pořadatelé se zhruba osmdesáti demonstrujícími - tentokrát za práva zvířat - větší problémy neměli.

Tradici přerušila jen válka

Vídeň vždy byla městem plesů. Snímek je ze čtvrteční ranní zkoušky na  51. Ples v opeře.
Vídeň vždy byla městem plesů. Snímek je ze čtvrteční ranní zkoušky na 51. Ples v opeře. | Foto: Reuters

Ples v opeře navazuje na někdejší slavnosti, konané na vídeňském dvoře v dobách monarchie. V současných prostorách se koná od roku 1935.

Výjimkou bylo období druhé světové války a poválečné roky, tradice byla obnovena v roce 1956.

Od té doby nastala jediná výjimka v roce 1991, kdy vedení opery ples zrušilo kvůli válce v Perském zálivu (tehdy mezinárodní koalice vedená USA vytlačovala iráckou armádu z Kuvajtu).

 

Právě se děje

Další zprávy