EP: O tajných letech CIA vlády věděly

Red Zah, Reuters, čtk
14. 2. 2007 14:09
Štrasburk - Evropské vlády akceptovaly a úmyslně tajily převozy osob podezřelých z terorismu v doprovodu agentů CIA přes svá území.
Zpráva o tajných letech CIA nad Evropou poslance rozdělila na dva nesmiřitelné tábory
Zpráva o tajných letech CIA nad Evropou poslance rozdělila na dva nesmiřitelné tábory | Foto: Reuters

Tvrdí to členové Evropského parlamentu, kteří dnes v plénu schválili zprávu, ve které speciální výbor, ustavený za účelem prošetření informací o tajných přeletech, shrnul výsledky své roční práce.

Zpráva odmítá praktiky mimosoudního vydávání a v zemích Unie napočítala přes 1 200 tajných letů Ústřední zpravodajské služby (CIA), při nichž byly osoby podezřelé z terorismu ilegálně převáženy do tajných věznic a podrobovány tvrdým výslechům za účelem "vytěžení" zpravodajských informací využitelných v boji proti terorismu.

Vzrušená debata

Materiál nicméně nemá právní závaznost. Samotnému hlasování io zprávě předcházela vzrušená debata a také schvalování skoro 250 dodatků k původnímu textu. Pro bylo nakonec 382 poslanců a proti 256, zdrželo se 74 europoslanců.

Celkem se ke zprávě přijalo na 250 pozměňovacích návrhů. Materiál přitom nemá právní závaznost.
Celkem se ke zprávě přijalo na 250 pozměňovacích návrhů. Materiál přitom nemá právní závaznost. | Foto: Reuters

Polarizace poslanců víceméně sledovala ideologické kontury. 

Socialisté a liberálové v debatě zdůrazňovali, že zpráva shromažďuje množství informací o únosech evropských občanů podezřelých z terorismu a o nezákonném předávání zadržených do zemí, kde mohli být mučeni.

Podle konzervativců však neobsahuje nová fakta a je předpojatá vůči USA.

"Protiprávní nástroj americké vlády"

Zpráva "odsuzuje mimořádné vydávání jako protiprávní nástroj systematicky používaný USA v boji proti terorismu a odsuzuje skutečnost, že tajné služby a vlády některých evropských zemí tuto metodu přijímaly a několikrát se ji snažily zatajit".

Tajné lety CIA v Evropě
Autor fotografie: Amnesty International

Podle dokumentu bylo v zemích EU zaznamenáno v letech 2001 až 2005 nejméně 1 245 tajných letů. Materiál, který se nezmiňuje o ČR či Slovensku, přináší výčet 21 případů mimosoudního vydání lidí, kteří v době únosu žili v Evropě, případně byli přes Evropu dopravováni.

Vyšetřování vyvolaly informace zveřejněné poprvé v americkém listu The Washington Post a televizi ABC, podle nichž měly Spojené státy mimo své území tajné věznice pro předpokládané teroristy. V těchto zprávách bylo přímo zmiňováno Polsko a  Rumunsko, ale jejich vlády to popřely.

Zahradil a Zieleniec zásadně proti

Výhrady ke zprávě měli i čeští europoslanci. Bývalý ministr zahraničí České republiky Josef Zieleniec (SNK-ED) ji odmítl jako tendenční text, který míchá fakta a spekulace, aniž by přinášel jasné důkazy.

"Při nasazení armády či tajných služeb v mimořádných situacích dochází, bohužel, občas i k excesům a dnes víme, že k nim došlo i po 11. září. Je velmi důležité je odsoudit, zpráva se však snaží manipulací se slovy a s fakty vytvořit dojem, že tyto excesy představují systém. A to navzdory tomu, že pro tuto hypotézu nesvědčí jediný důkaz," uvedl ve svém prohlášení Josef Zieleniec. 

Podle Zahradila zpráva dokládá, proč je třeba zabránit tomu, aby se Evropskému parlamentu zvyšovaly pravomoce
Podle Zahradila zpráva dokládá, proč je třeba zabránit tomu, aby se Evropskému parlamentu zvyšovaly pravomoce | Foto: Aktuálně.cz

Proti zprávě hlasovala i nejpočetnější česká frakce uvnitř EP - poslanecký klub ODS, podle jehož názoru "se zpráva stala politickým nástrojem v rukou zejména europarlamentní levice".

Europoslancům z ODS vadí zejména to, že se text "nepřístojným způsobem pokouší vměšovat do jurisdikce národních vlád členských zemí EU a působit na chod zpravodajských služeb a jiných speciálních orgánů" a v konečném důsledku by mohl "oslabit transatlantické partnerství v boji proti mezinárodnímu terorismu".

Předseda frakce Jan Zahradil dokonce uvedl, že činnost speciálního výboru a obsah jeho závěrečné zprávy "patří mezi zřetelné argumenty, proč nepřiznávat Evropskému parlamentu v budoucnu další zvýšení jeho pravomocí".

 

Právě se děje

Další zprávy