Smrt Litviněnka: Podezřelý je podnikatel

čtk, zah, man
6. 2. 2007 13:01
Londýn - Vyšetřování otravy bývalého agenta Litviněnka zatím nepřineslo oficiální výsledky. Podezření ale padá na podnikatele Andreje Lugového.
Andrej Lugovoj (na snímku vlevo) je podezřelý z toho, že Litviněnkovi podal smrtí dávku polonia.
Andrej Lugovoj (na snímku vlevo) je podezřelý z toho, že Litviněnkovi podal smrtí dávku polonia. | Foto: Reuters

Bývalý ruský mediální magnát, podnikatel a ostrý kritik prezidenta Putina Boris Berezovskij řekl stanici BBC, že sám Litviněnko Lugového podezíral.

"Jsem přesvědčen, že do mé otravy je zapleten Lugovoj," citoval Berezovskij umírajícího Litviněnka.

Andrej Lugovoj byl rovněž agentem ruské zpravodajské služby FSB. Od roku 1987 pracoval ještě za komunisitckého režimu i v její předchůdkyni KGB.

Alexandr  Litviněnko na smrtelné posteli..
Alexandr Litviněnko na smrtelné posteli.. | Foto: Reuters

V posledních letech vedl vlastní soukromou bezpečnostní agenturu.

Radioaktivita v křesle

Berezovskij v rozhovoru vysílaném v noci na dnešek uvedl, že jej samého den před otravou Lugovoj navštívil v jeho kanceláři. Křeslo, v němž host během návštěvy seděl, prý při pozdější kontrole vykázalo silné radioaktivní zamoření.

Litviněnko se setkal s Lugovým loni 1.listopadu v londýnském hotelu Mayfair. Policisté se domnívají, že právě tam mu pachatel namíchal do čaje jed.

Litviněnko zemřel 23. listopadu v Londýně, více než tři týdny poté, co byl otráven radioaktivním poloniem 210.

Podle nepotvrzených zpráv ukazuje dosavadní vyšetřování Scotland Yardu rovněž na Lugového jako na pachatele.

Ten je v současnosti v Moskvě a vinu popírá.

Moskva viní Berezovského

Ruští představitelé již dříve vyjádřili podezření, že pachatelem je Berezovskij, který se údajně rozhodl svého dosavadního chráněnce Litviněnka zbavit.

To ale Berezovskij rozhodně popírá. S Litviněnkem se prý poprvé setkal v roce 1994, když selhal první údajný pokus o atentát proti Berezovskému.

O čtyři roky později přišel Litviněnko k Berezovskému a sdělil mu, že dostal za úkol jej zabít, uvedl oligarcha v rozhovoru pro BBC.

Berezovskij pak podle svých slov exagenta v Londýně finančně podporoval. "Zachránil mi přece život," zdůvodnil svůj postup.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno znovu označil přeběhlíka Litviněnka za "bezvýznamného samotáře, který neznal žádná tajemství".

To Berezovskij odmítl. "Saša mi přivezl do Británie přes 100 kilogramů tajných materiálů. Věděl toho hodně a měl také vlivné přátele," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy