Mapa: Zákazy kouření v Evropě

man
1. 2. 2007 14:56
Brusel - Francouzi si ode dneška nesmějí zapálit na nádražích, vysokých školách, státních úřadech, obchodech či na fotbalových stadionech. GRAFIKA
Nedopalky na ulici ve francouzském Nice. Ode dneška platí ve Francii zákaz kouření na veřejných místech
Nedopalky na ulici ve francouzském Nice. Ode dneška platí ve Francii zákaz kouření na veřejných místech | Foto: Reuters

Dnešním dnem totiž vstoupil v platnost nový protikuřácký zákon, který to zakazuje.

Francouzské kavárny, brasserie, restaurace a další podniky zatím o cigaretový dým nepřijdou, ale i jim se čas krátí. V těchto prostorách začne platit zákaz od prvního ledna příštího roku.

Kritici namítají, že cigarety k francouzským kavárnám a kabaretům prostě patří. A tradice je tradice.

Ale většinu nemají na své straně. Podle průzkumu agentury IFOP je pro úplný zákaz kouření v restauracích 77 procent Francouzů.

Staré automaty na cigarety čekají na sešrotování v německém Hamburku.
Staré automaty na cigarety čekají na sešrotování v německém Hamburku. | Foto: Reuters

Tento rok bude zdá se přelomový pro celou Evropu.

Za nekuřáckou Evropu 

Evropská komise totiž oficiálně zahájila jednání o návrhu legislativy, která by měla sjednotit tvrdý postup proti kouření ve všech sedmadvaceti zemích Evropské unie.

Komisař pro zdraví Markos Kyprianou chce, aby platil úplný zákaz kouření na veřejných místech včetně barů a restaurací v celé Evropské unii.

Komise ale zatím není rozhodnuta, zda přijímání příslušné legislativy nechá na jednotlivých členských zemích, nebo zda se sama bude aktivně angažovat. 

  • Kliknutím na každou zemi se v grafice objeví informace o jejích protikuřáckých zákonech

Na podporu uvádí Kyprianu čísla, která sama Evropská komise zveřejnila. 

"Ročně zemře na následky onemocnění souvisejících s cigaretami 650 tisíc lidí. Téměř 80 tisíc nekuřáků podlehne následkům  pasivního kouření," tvdí komisař.

Italští lékaři si zákaz chválí

Itálie zveřejnila výzkum s výsledky, které naznačily pozitivní přínos zákazu kouření na veřejných místech. Zaveden byl v lednu 2005 a od té doby se údajně snížil počet infarktů u osob mladších šedesáti let na Apeninském poloostrově o více než desetinu.

Celoevropský průzkum popularity protikuřáckého tažení byl zveřejněn loni 31. května. V den, který byl vyhlášen Světovým dnem bez tabáku.

Francie protikuřáckými zákony začala srovnávat krok se zeměmi jako jsou Irsko, Itálie nebo Švédsko. Letos přitvrdí i Velká Británie, ve Skotsku už zákaz kouření v barech a restauracích platí.
Francie protikuřáckými zákony začala srovnávat krok se zeměmi jako jsou Irsko, Itálie nebo Švédsko. Letos přitvrdí i Velká Británie, ve Skotsku už zákaz kouření v barech a restauracích platí. | Foto: Reuters

Ukázalo se, že 80 procent Evropanů ze zemí EU je pro zákaz kouření v obchodech, úřadech a veřejných uzavřených prostorách.

Úplný zákaz kouření v barech a restauracích má už menší podporu: jen šedesáti procent Evropanů.

Za kuřáky se v průzkumu mezi třiceti tisíci lidí označilo 27 procent dotázaných. Největší procento kuřáků v jednotlivých zemích je v Řecku, na Kypru a v Portugalsku. V procentu kuřaček jsou na prvním místě Bulharky.

Na Oktoberfestu se kouřit bude

Nerozhodnutá je zatím bitva v nejlidnatější zemi EU - Německu.

Vládní koalice se nedokázala na protikuřáckém zákonu shodnout. Sociální demokraté žádali tvrdý postup, křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové jsou pro mírnější verzi.

V Německu kouří zhruba třetina dospělých obyvatel. Tabákový průmysl ročně přináší na daních více než čtrnáct miliard eur.

Cigareta v pařížské kavárně. Od 1.ledna 2008 už pořídit tento snímek zřejmě nebude možné.
Cigareta v pařížské kavárně. Od 1.ledna 2008 už pořídit tento snímek zřejmě nebude možné. | Foto: Reuters

A například Deutsche Bahn patří mezi jedny z posledních železničních přepravců v Evropě, kteří ještě kouření ve svých soupravách tolerují.

Přísné zákony nicméně na úrovni jednotlivých spolkových zemí prosazuje bavorská vláda. Známý pivní festival Oktoberfest v Mnichově má ale dostat výjimku, přestože jinak by měly být všechny bavorské restaurace nekuřácké.

Problémem je pro Němce historie

Zákaz kouření má v zemi ovšem problematickou historii. Horlivými zastánci jeho zákazu byli totiž nacisté.

V Luftwaffe bylo zakázáno kouřit už od roku 1938. O rok později si nesměli zapálit příslušníci SS, pokud měli na sobě uniformu. Sám Hitler patřil k militantním odpůrcům kouření.

 

Právě se děje

Další zprávy