Vatikán: kriminalita, kam se podíváš

rak, spiegel.de, čtk
22. 1. 2007 13:59
Vatikán - Ve městském státě, řízeném papežem Benediktem XVI., je podle statistik dvacetkrát větší kriminalita na obyvatele, než ve zbytku Itálie.

Stráže jsou ve Vatikánu vidět na každém kroku. Na čtyři obyvatele připadá jeden člen legendární Švýcarské gardy. Přitom počet "černých ovcí" mířících do sídla Římskokatolické círve byl i loni hrozivý.

Ve Vatikánu bylo loni zahájeno téměř 500 trestních stíhání a 341 občanských řízení. Souvisejí převážně s krádežemi a podvody.

Ve Vatikánu přitom žije pouhých 492 lidí. Jak uvedl vatikánský "prokurátor" Nicola Picardi, za většinou zločinů stojí návštěvníci malého státu. Každý rok jich tam zavítá v průměru 18 miliónů a nechybějí mezi nimi zloději, násilníci či podvodníci.

Případy krádeží, které tvoří většinu kauz, jdou do tisíců. Většina z nich se před soud nedostane, protože identitu pachatelů policie nezjistila. Jakmile totiž opustí po několika metrech území Vatikánu, přecházejí pod italskou jurisdikci.

V případě občanských řízení jde většinou o drobné nehody na parkovištích nebo podobný druh přestupků. ´

Modleme se

Picardi už dlouhou dobu vyzývá k tomu, aby se Vatikán připojil k schengenskému systému, a to především kvůli hrozbě mezinárodního terorismu. Poukazuje na to, že Vatikán je enklávou na území Itálie, která k schengenské vízové úmluvě patří. A spolupráce mezi Vatikánem a Itálií by se podle něj neměla omezovat na procesní záležitosti, nýbrž také na informace, vyšetřování a policii.

Benedikt XVI. upřednostňuje v boji s kriminalitou tradiční recept - modlitbu
Benedikt XVI. upřednostňuje v boji s kriminalitou tradiční recept - modlitbu | Foto: Reuters

"Fenomén mezinárodního terorismu vyžaduje nové způsoby spolupráce s cílem sladit volný pohyb lidí se zdokonalením bezpečnostních opatření," prohlásil Picardi.

Německý týdeník Spiegel nicméně uvádí, že papež Benedikt XVI. doporučil jinou strategii. Ve svém projevu před bezpečnostními pracovníky řekl: "Modleme se za mateřskou ochranu Panny Marie."

Podle Spiegelu možná vzpomínal na duben 2005, kdy umíral jeho předchůdce Jan Pavel II. Na svatopetrské náměstí tehdy přijelo šest miliónů poutníků. Ani jeden z nich nenahlásil trestný incident.

 

Právě se děje

Další zprávy