Muslimů bude v Německu víc než křesťanů

Lenka Málková
18. 1. 2007 14:00
Berlín - Muslimové se stanou nejpočetnější náboženskou skupinou v Německu. Do roku 2046 bude více než polovina německých občanů vyznávat islám.

S těmito výsledky přišla studie ministerstva vnitra a německého Islámského archivu, která upozorňuje kromě rostoucího počtu přistěhovalců - muslimů také na stále běžnější konverze rodilých Němců.

Prohlédněte si grafiku - Kolik muslimů žije v Evropě

Němci konvertují stále častěji

Podle statistických údajů německých úřadů konvertovalo v období mezi červencem 2004 a červnem 2005 více než čtyři tisíce Němců k islámu, což je čtyřikrát více než v uplynulém období.

Zatímco v uplynulých letech šlo především o ženy, které uzavřely manželství s muslimem, poslední dobou roste také počet lidí, kteří konvertují dobrovolně. Současnými konvertity jsou tak stále častěji dobře situovaní muži, kteří volí islám jako alternativu ke křesťanství.

Ministr vnitra Wolfgang Schäuble během nedávné návštěvy Bruselu vyzval všech 27 členských zemí k dialogu s muslimskými vůdci a intenzivnější integraci přistěhovalců do společnosti.

Podle jeho slov musí islámský svět akceptovat a garantovat například práva žen. "Každý, kdo nepřijme rovnost pohlaví, je na hony vzdálen 21. století," prohlásil.

Občanská výchova pro žadatele

Obavy z rostoucího počtu přistěhovalců přitom již řadu evropských států přinutily k přijetí přísnějších zákonů, nebo dokonce povinných testů pro žadatele o udělení občanství.

Německo se sice narozdíl od Nizozemí či Británie nerozhodlo pro zavedení povinných testů zkoumajících znalosti žadatelů o občanství, přesto však podmínky pro udělení německého pasu citelně zpřísnilo.

Všichni žadatelé budou muset povinně navštěvovat hodiny občanské nauky, kde se budou učit základním hodnotám a principům, na nichž jsou ústava Spolkové republiky a země jako taková postaveny.

Naturalizace přistěhovalců bude navíc posílena tím, že udělení německého občanství bude doprovázet slavnostní ceremonie, při níž budou imigranti skládat přísahu.

Integrujte se! vyzývá Evropa

U svého plánu testovat žadatele o občanství naopak zůstalo Rakousko.

Od června loňského musí žadatelé o rakouské občanství prokazovat jazykovou vybavenost a znalost rakouských reálií.

Od června loňského budou žadatelé o rakouské občanství prokazovat jazykovou vybavenost a znalost rakouských reálií.
Od června loňského budou žadatelé o rakouské občanství prokazovat jazykovou vybavenost a znalost rakouských reálií. | Foto: Aktuálně.cz

Země s bohatou přistěhovaleckou historií se tak zařadí mezi evropské státy, které se rozhodly své žadatele o občanství řádně prověřit.

Kromě ostrovní Británie jsou však testy na starém kontinentě považovány za diskriminační, protože jsou jasně zacíleny na přistěhovalce z muslimských zemí Afriky a Asie.

Podle mínění řady politiků i široké veřejnosti zvyšuje jejich přítomnost v Evropě obavy z terorismu a islámského extremismu. V testech se proto stále častěji objevují otázky zaměřené na toleranci a integraci žadatelů do evropské společnosti.

Evropa se rozhodla přistěhovalcům vyslat jasný signál: "Nejezděte sem, pokud by vaše náboženské přesvědčení bylo v rozporu s životním stylem naší země!"

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy