Transsibiřská magistrála ve 3D na webu

Roman Staněk
15. 1. 2007 11:12
Moskva - Kdo by se nechtěl projet transsibiřskou magistrálou z Moskvy do Vladivostoku? Pro ty, kteří nemají týden na cestu, je tady virtuální průvodce vlakem i tratí.
Slavný expres Moskva-Vladivostok
Slavný expres Moskva-Vladivostok | Foto: Repro Aktuálně.cz

Cesta nekonečnými sibiřskými lesy, města, továrny nebo život kolem jezera Bajkal. To vše lze spatřit při pouti do nejvzdálenějšího bodu transsibiřské magistrály, do Vladivostoku.

Ruské železnice připravily virtuální procházku po legendárním expresu Rossija. Zájemci se mohou seznámit nejen s pověstnou ruskou vlakovou soupravou, ale i se slavnými místy spojenými s Transsibiřskou magistrálou.

S virtuální železnicí projedou pasažéři více než 9200 kilometrů přes dva kontinenty, minou 14 ruských oblastí a 90 měst.

Cestovat se slavným expresem Rossija jde i virtuálně (návod na konci článku)
Cestovat se slavným expresem Rossija jde i virtuálně (návod na konci článku) | Foto: Repro Aktuálně.cz

Kupé, nástupiště i samovar

Klasický expres Rossija vyjíždí už přes 40 let z Jaroslavlského nádraží v Moskvě v 21:25 moskevského času. Do Vladivostoku na pobřeží Japonského moře dorazí za šest dní a nocí. Ještě před sto lety k tomu potřeboval vlak 16 dní.

Pasažéři virtuálního vlaku si mohou vybrat kupé, spací vůz nebo restaurační vagon. Mohou se procházet po vagonech, seznamovat se s některými cestujícími nebo se kochat nečekanými výhledy z okna. Ke všemu stačí pouze několik kliků myší.

V jednom z kupé může virtuální cestovatel potkat Petra Petroviče s vnučkou, kteří mají rádi železnici a malinovou marmeládu.

Ve spacím vagonu zase cestují britský fotograf Jones a Švýcarka Annique, která je v Rusku poprvé a touží spatřit Tichý oceán.

Nejlepším společníkem na cestě ruským vlakem je samovar
Nejlepším společníkem na cestě ruským vlakem je samovar | Foto: Repro Aktuálně.cz

Nasměrujete-li kurzor na okno, můžete se podívat, jak vypadá okolní krajina. V některých stanicích můžete také vyjít na peron.

Čtvrtý den míjí virtuální souprava jezero Bajkal, další dny pokračuje Amurskou oblastí dál na východ.

Skutečný expres Rossija zdolává vzdálenost mezi Moskvou a Vladivostokem od roku 1903. Jeho vagony byly od té doby několikrát modernizovány.

Dnes musí vydržet teploty od minus 40 do plus 40 stupňů Celsia. Luxusní souprava jede maximální rychlostí 120 kilometrů v hodině.

Foto: Repro Aktuálně.cz
Projeďte se magistrálou virtuálně i vy! Klikněte ZDE

 

 

Jak na to: Modré obdélníčky nahoře znázorňují dny a města, kterými vlak v daný den projíždí. Pohybem myši v obrázku se můžete otáčet kolem své osy. Kliknutím například na dveře je otevřete a vejdete do kupé, nebo třeba ven. Kliknete-li na cestující, dozvíte se další informace. Dole jsou znázorněna místa ve vagonu, kam se můžete jít podívat. Kliknete-li na okno, můžete si prohlédnout krajinu, kterou právě projíždíte.

 

Právě se děje

Další zprávy