Osmé Vánoce sester v libyjském zajetí

Martin Novák Martin Novák
30. 12. 2006 0:00
Tripolis Už od února 1999 je pět bulharských zdravotních sester a palestinský lékař ve vazbě za údajné nakažení stovek dětí virem HIV.  

Tentokrát jim soud k svátkům a konci roku navíc "nadělil" 19.prosince potvrzení rozsudku smrti.

Šestice zdravotníků ještě má šanci přežít a dostat se z vězení. Ale za mříženi ještě téměř jistě stráví několik měsíců, jestli ne let.

Bulharky přijeli do Libye v roce 1998 za lepším výdělkem. Libye totiž stejně tak jako třeba Saúdská Arábie nebo Kuvajt nabízí východoevropským lékařům a sestrám dobře placené zaměstnání.

Foto: Reuters

V těchto zemích pracovalo a pracuje i řada českých zdravotníků.

Bulharky však pracovaly v Libyi jen několik měsíců. Posledních téměř osm let tráví v zajetí.

Dopisy a expertízy zatím nepmohly

Mezinárodně uznávaní experti potvrdili, že libyjské děti se nakazili virem v nemocnici ve městě Benghází ještě předtím, než Bulharky do země přijely.

114 laureátů Nobelovy ceny napsalo libyjskému vedení dopis, v němž pokračující proces odsoudilo. Evropská unie i Spojené státy vyhrožují zablokováním teprve nedávno obnovených vztahů s Libyí.

Zatím ale nic nepomáhá.

Foto: Reuters
 

Pět žen ve věku od čtyřiceti do čtyřiapadesáti let a sedmatřicetiletý lékař zůstávají uzavřeni mezi čtyřmi stěnami.

Všechny Bulharky mají děti ve věku od devatenácti do třiatřiceti let.

Palestinec je v izolaci

Od konce roku 2005 se podmínky, v nichž jsou Bulharky drženy, o něco zlepšily. Ve věznici Džadída se přestěhovaly do křídla, kde jsou prostornější cely i s nábytkem.

Mohou je také pravidelně navštěvovat příbuzní, právníci a bulharští diplomaté.

Palestinský lékař Ašraf Alhadžúdž je na tom hůř. Libyjci ho drží v izolaci v prostorách, kde jsou obvykle vězněni lidé odsouzení na smrt.

V několika bulharských městech se letos konaly demonstrace na podporu sester.
V několika bulharských městech se letos konaly demonstrace na podporu sester. | Foto: Reuters

Dárky do věznice 

Vánoce se sestrám snaží alespoň trochu zpříjemnit radnice bulharského města Nesebur, ležícího na pobřeží Černého moře severně od Burgasu.

Zorganizovala celostátní kampaň, nazvanou "Nejste o Vánocích samy." Cílem je sestrám ukázat, že Bulharsko na ně nezapomíná.

Na sever Afriky tak putují tisíce vánočních přání a mnoho dárků, včetně krabiček naplněných hlínou z bulharské půdy a pískem z bulharského pobřeží Černého moře.

Odvolaná přiznání

Šestice odsouzených se nyní odvolala k Nejvyššímu soudu, poslední slovo pak bude náležet vládní Nejvyšší soudní radě.

Libye oznámila, že pokud každá rodina dostane jako odškodné deset miliónů eur, ženy budou volné. Bulharsko zatím odmítá, protože přijetí návrhu by znamenalo přiznání viny.

Palestinský lékař Ašraf Hadžúdž dostal bulharské občanství.
Palestinský lékař Ašraf Hadžúdž dostal bulharské občanství. | Foto: ČTK/AP

Tu Bulharky nejprve přiznaly. Později ale uvedly, že je vyšetřovatelé k doznání nutili mučením a musely podepsat dokumenty v arabštině, kterým nerozuměly.

Nervové zhroucení a pokus o sebevraždu

"Svázali mi ruce nad hlavou a pak mne za ně pověsili na trám od dveří," uvedla nejstarší odsouzená, čtyřiapadesátiletá Sněžana Dimitrovová.

Ta je na tom z celé šestice nejhůře. Loni se nervově zhroutila a letos si zlomila nohu.

Nejmladší Nasja Nenová se pokusila o sebevraždu, protože podle vlastních slov už nebyla schopná snášet mučení elektrickými šoky.

Palestinec, který žije v Libyi od svých dvou let, zase vypověděl, že mu policisté bránili ve spánku a pouštěli na něj psy.

Foto: Reuters

Obžaloba tvrdí, že hlavou celé skupiny je sedmačtyřicetiletá Kristiana Valčevová, v jejímž bytě policie údajně nalezla nádoby s virem HIV.

"Bůh je mým svědkem, že jsem nevinná," uvedla před soudem.

Stejně stará Valentina Siropulová řekla, že elektrošoky ji částečně paralyzovaly tvář a několik měsíců nemohla mluvit.

Libyjské veřejné mínění je přesvědčeno o vině Bulharek a pokud je režim Muammara Kaddáfího nakonec pustí, může mít doma problémy.

"Kaddáfí nechce zdiskreditovat sebe ani libyjskou justici. Ale bude se snažit hledat cestu, jak Bulharky pustit. Myslím, že nakonec budou volné," řekl agentuře Reuters alžírský právník Saíd Džebbár, který dlouho působil v Libyi.
     

 

Právě se děje

Další zprávy