Nebojte se nás, vyzývají Bulhaři EU

Martin Novák Martin Novák
29. 12. 2006 0:00
Sofie - Balkán bude mít od 1.ledna v Evropské unii už trojí zastoupení. K dosud osamocenému Řecku přibudou Rumunsko a Bulharsko.
Foto: Aktuálně.cz

Oba státy absolvovaly zdárně zdlouhavé přístupové rozhovory, většinu podmínek pro vstup splnily.

Evropská komise se ale netají obavami, že ne zcela zvládají boj s organizovaným zločinem. Kritika se týká především Bulharska.

Krize devadesátých let

Po pádu komunismu v roce 1989 byl vývoj menšího ze dvou nových balkánských členů EU klikatý.

V Sofii je už na 1.leden vše připraveno.
V Sofii je už na 1.leden vše připraveno. | Foto: Reuters

Začal reformami, ale v polovině devadesátých let přišla hluboká ekonomická krize. Nejrůznější mafie a gangy, často spojené s příslušníky bývalé komunistické nomenklatury, vyhrávaly nad zákony.

Později se situace přece jen změnila k lepšímu a bulharská loď zakotví v přístavu Evropské unie, byť s problémy a ne v příliš dobrém stavu.

Unie stále hrozí

Evropská komise Sofii pohrozila, že pokud nebude vidět pokroky v boji s organizovaným zločinem a korupcí, okleští Bulharsku finanční pomoc a vyloučí ho z některých oblastí společné politiky Unie.

Proč? Za posledních patnáct let došlo v Bulharsku k více než stovce nájemných vražd. Před soud se dostaly tři.

Bulharsko v číslech
Autor fotografie: Reuters

Bulharsko v číslech

ROZLOHA:

  • 110 994 km2

POČET OBYVATEL:

  • 7, 8 miliónu

ETNICKÉ SLOŽENÍ: 

  • 84 procent Bulhaři, 10 procent Turci, 5 procent Romové, 1 procento ostatní 

NÁBOŽENSTVÍ:

  • Věřící Bulhaři se hlásí převážně k pravoslavné církvi, příslušníci turecké menšiny k sunnitskému islámu.

EKONOMIKA: 

  • V posledních letech rostla přilbižně o pět procent ročně a zvýšil se i přísun zahraničních investic. Přesto bude s průměrným měsíčním platem pod 160 eur Bulharsko nejchudší zemí EU.

V devadesátých letech se řada zločineckých skupin rekrutovala z bývalých atletů a řeckořímských zápasníků, kterým za komunismu režim vytvářel pro reprezentaci země velmi dobré podmínky.

Někdejší sportovci vytvářeli spolu s bývalými pracovníky tajné služby a Komunistické strany Bulharska skupiny, které si rozdělovaly příjmy z privatizace a do značné míry ovládaly ekonomiku země.

Obchod v rukou mafií

Tyto skupiny, známé pod názvy Multigroup, Orion či Tron, kontrolovaly v zemi přibližně polovinu nočních klubů, dvě třetiny heren a kasin a zhruba osmdesát procent obchodu s alkoholem a cigaretami.

Zakládaly takzvané pojišťovny, které ve skutečnosti vymáhaly od vyhlédnutých obětí výpalné. Například "pojišťovaly" automobily a tomu, kdo zaplatit odmítl, vozy kradly nebo ničily.

Kvetl také obchod se zbraněmi, pašování narkotik z Turecka a Makedonie i obchod s bílým masem.

Symbolem tohoto "byznysu" se staly tři osobnosti.

Mistr Bulharska v řeckořímském zápase z roku 1988 Vasil Iljev. Majitel jedné z pojišťoven, kterého konkurenti zastřelili v jeho automobilu na sofijské ulici.

Další zápasník Ilja Pavlov, který šéfoval mafiánské skupině Multigroup a krátce byl dokonce poradcem bývalého bulharského cara Simeona II., který se v roce 1999 stal premiérem.

Velkých příjmů z privatizace se dočkal také někdejší člen politbyra Bulharské komunistické strany Anatolij Lukanov, který podnikal ve spolupráci s ruskými zločineckými skupinami.

Byl podezřelý, že krátce po pádu komunismu organizoval převod devizových rezerv Bulharska do Ruska a s tímto kapitálem začal své "podnikání."

Bulharský celník se psem na hraničním přechodu mezi Bulharskem a Řeckem. Od 1.ledna už to bude přechod mezi dvěma členy Evropské unie.
Bulharský celník se psem na hraničním přechodu mezi Bulharskem a Řeckem. Od 1.ledna už to bude přechod mezi dvěma členy Evropské unie. | Foto: Reuters

I on byl ale v Sofii zavražděn před svým domem.

Ministr vnitra: Zlepšujeme se

Současný ministr vnitra Rumen Petkov ale tvrdí, že nyní se Evropa už Bulharska nemusí bát. Stát je podle něj dnes na boj se zločinem připravenější, je zkušenější.

"Vytvořili jsme novou jednotku pro boj s organizovaným zločinem na generální prokuratuře. Máme nového ředitele policie, budujeme novou síť agentů," řekl nedávno v Sofii americkým novinářům.

"Rozbili jsme v posledních měsících několik gangů obchodujících se ženami a dětmi. Udělali jsme pokrok i v boji proti padělání peněz," tvrdí ministr.

Faktem je, že v letošním roce policie zaznamenala tři tučné úlovky. V květnu pozatýkala gang, vyvážející ženy k prostituci do Itálie a v říjnu pak další skupinu, která prostitutkami zásobovala Kanárské ostrovy.

Volen Siderov (na snímku jeho předvolební plakáty) získával v letošních prezidentských volbách hlasy těch, kteří nechtějí do Evropské unie.
Volen Siderov (na snímku jeho předvolební plakáty) získával v letošních prezidentských volbách hlasy těch, kteří nechtějí do Evropské unie. | Foto: Reuters

Za mřížemi skončila i mafie, která pašovala z Turecka do Evropy cigarety a ve svých řadách měla i celníky a policisty.

Přinese EU rychlejší ekonomický růst ?

Bulharskou nadějí je stabilní pětiprocentní hospodářský růst v posledních letech. Od vstupu do EU si země slibuje ještě rychlejší vzestup.

Ale zdaleka ne všichni Bulhaři jdou do unie s úsměvem na rtech. V letošních prezidentských volbách postoupil nečekaně do druhého kola politik Volen Siderov s programem kategoricky odmítajícím členství v EU i NATO.

Získal více než pětinu hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy