Staří známí se vracejí. Rumuni a Bulhaři

Martin Novák Martin Novák
28. 12. 2006 0:00
Brusel - Evropská unie se po necelých třech letech rozšiřuje. 1. ledna zavlají modré vlajky s hvězdami i v Rumunsku a Bulharsku. Uvnitř:GALERIE
Foto: Aktuálně.cz

Po takzvaném velkém třesku, kdy vstoupilo v květnu 2004 deset nových členů, je tentokrát rozšíření "skromnější".

Vracejí se ale dva naši staří známí: Stejně jako Československo byly i Rumunsko a Bulharsko v komunistických dobách členy Varšavské smlouvy a Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP).

Do NATO vstoupily Sofie a Bukurešť už před třemi lety, teď se dočkaly i Evropské unie.

Plakáty v Bukurešti upozorňují na blížící se změnu.
Plakáty v Bukurešti upozorňují na blížící se změnu. | Foto: Reuters

Musejí se ale smířit s pozicí nejchudších členů. HDP na osobu je v obou státech daleko nejnižší v Unii. Průměrný měsíční příjem činí v Bulharsku v přepočtu méně než 160 eur.

Británie i Německo pro práci zavřely hranice 

Řada zemí se obává záplavy Rumunů a Bulharů cestujících za lépe placenou prací. O tom vypovídá i neochota otevřít svůj pracovní trh dvěma nováčkům.

Rumuny a Bulhary nepustí za prací například Velká Británie, Irsko, Německo nebo Rakousko, velké omezení zavedla Francie.

Jak se rozšiřovala EU
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jak se rozšiřovala EU

 

1952

  • Zakládajícími členy Evropského společenství uhlí a oceli jsou SRN, Francie, Itálie, Belgie, Nizozemsko a Lucembursko

1973

  • Do Evropského hospodářského společenství přistupují Velká Británie, Irsko a Dánsko.

1981

  • Novým členem je Řecko.

1986 

  • Další vlna rozšíření o Španělsko a Potugalsko.

1995 

  • Evropská unie se rozrůstá o Rakousko, Švédsko a Finsko.

2004

  • Naráz vstupuje deset zemí: Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Malta, Kypr 

Opačně rozhodly nové členské státy včetně České republiky, ale i Švédsko nebo Itálie. Pro Rumuny a Bulhary je důležité, že jim své brány otevírá i blízké Řecko.

Do Česka Rumuni zřejmě nepůjdou 

Rumunský chargé d´affaires v České republice Dan Balanescu řekl v on-line rozhovoru Aktuálně.cz, že se Češi přílivu Rumunů bát nemusejí.

"Český pracovní trh pro Rumuny není příliš atraktivní. Jedna z překážek je to, že rumunština je románský jazyk a pro Rumuny je obtížnější naučit se česky. Z tohoto důvodu dávají Rumuni přednost státům jako je Francie či Itálie. Na druhé straně se teď mnoho Rumunů vrací domů. Mnoho pracovníků v minulých letech odešlo za prací, Rumunsko se potýkalo s nedostatkem pracovní síly především ve stavebnictví. Zvedly se platy, a tak lidé začínají pracovat třeba v tomto odvětví. Například pracovník ve stavebnictví může v současné době v Rumunsku vydělat až tisíc eur měsíčně," uvedl rumunský diplomat.

Omezení přetrvají i v obchodu. Kvůli zdravotním rizikům bude nadále platit zákaz dovozu rumunského a bulharského vepřového masa do pětadvaceti států EU. Omezen bude počet firem, které smějí do dalších zemí Unie vyvážet mléčné výrobky.

Investorů v Rumunsku přibývá

Přes zaostávání za dalšími východoevropskými členy Unie ale oba balkánské státy udělaly od konce komunistické éry velký pokrok.

Mnoho cestovatelů vždy dlouho hovořilo o šokující změně k horšímu, která nastala při přejezdu maďarsko-rumunských hranic. Ještě v roce 1997 investovaly americké firmy v Rumunsku jen šest milionů dolarů, zatímco v Maďarsku 250 milionů.

Dnes zažívá Bukurešť a další města stavební boom. Investoři už z dříve nejisté země nemají takový strach, podnikají tu například i ČEZ nebo Zentiva.

Zaostalost a chudobu, do kterých zemi uvrhl komunistický režim megalomanského diktátora Nicolae Ceaušeska, zvolna upadá do zapomnění.

Kritika za organizovaný zločin a lidská práva

Pokrok ale nedokáže zakrýt negativa a kritiku z Bruselu. EU žádá tvrdší politiku vůči korupci, neefektivní justici a organizovanému zločinu (ten je zejména bulharským problémem).

Bukurešť je také nadále kritizována za nedostatky v ochraně lidských práv.

Například za špatné zacházení s mentálně postiženými lidmi, kteří žijí v ústavech v otřesných podmínkách. Někteří dokonce umírají na podvýživu nebo podchlazení, na což nedávno upozornil ve své reportáži německý týdeník Der Spiegel.

Celkově je u nové dvojice hodnoceno jako lépe připravené pro vstup Rumunsko, přestože po pádu komunistických režimů v roce 1989 bylo v mnoha směrech na vyšší úrovni Bulharsko.

V Rumunsku i Bulharsku se k 1.lednu vydávají speciální známky.
V Rumunsku i Bulharsku se k 1.lednu vydávají speciální známky. | Foto: Reuters

Snahu poprat se s korupcí dali Rumuni najevo procesem s bývalým premiérem z let 2000 až 2004 Adrianem Nastasem. Je souzen za to, že přijal úplatek 1,3 milionu eur za dosazení jedné osoby do čela státní stavební inspekce.

V Unii už bude žít skoro půl miliardy lidí 

Unie se rozroste o dalších třicet milionů lidí (dvaadvacet milionů Rumunů a osm milionů Bulharů,  a celkově tak bude mít už zhruba 495 milionů obyvatel.

Nový soused EU

V Evropském parlamentu přibude 54 křesel, komise má dva nové komisaře. Bulharka Netlena Kuneva povede resort pro ochranu spotřebitelů, Rumun Leonard Orban bude komisařem pro koordinaci jazyků uvnitř EU.

Území Unie se poprvé dotkne Černého moře, přibudou jí další kilometry společné hranice s Tureckem i Ukrajinou a bude mít od 1. ledna nového souseda: Moldavsko, které leží na východ od Rumunska.

Změnu pocítí i Řecko. Poprvé od svého vstupu do Unie v roce 1981 bude mít pevninskou hranici s jiným členským státem EU - Bulharskem.

 

Právě se děje

Další zprávy