Papež: Modlete se k Bohu, ne konzumu

Red Zah, Reuters, ČTK
25. 12. 2006 15:32
Vatikán - Lidstvo, které dosáhlo jiných planet a modlí se k moderním technologiím, nemůže žít bez Boha a otočit se zády k hladovým, řekl v poselství Urbi et Orbi papež Benedikt XVI.

Podle papeže je ostudné, že v tomto věku dostatku a nezřízeného konzumerismu zůstavají mnozí neteční ke křiku těch, kdo umírají hladem, žízní, kvůli nemocem, chudobě, válkám či terorismu.

"Má Spasitel stále ještě nějakou hodnotu a význam pro muže a ženy třetího milénia?" položil si Benedikt XVI. řečnickou otázku před desítkami tisíc poutníků na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

"Potřebuje lidstvo, které dosáhlo Měsíce, je připraveno dobývat vesmír, nezná hranice při odkrývání tajemství přírody a dokázalo dokonce rozluštit záhadu lidského genomu, ještě Spasitele?" ptal se dál papež a odpověděl si kladně. 

Speciál
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Speciál

Připomeňte si papežovu cestu roku

Mír pro Blízký východ

Možná právě proto, že lidé vypadají jako mistři svého osudu, a přesto stále trpí, potřebují podle něj Spasitele o to víc.

"Někteří lidé zůstávají zotročeni, zbaveni důstojnosti. Jiní jsou obětmi rasové a náboženské nenávisti. Další vidí, jak jsou těla jejich dětí mrzačena zbraněmi, a to vše v čase, kdy každý vzývá pokrok, solidaritu a mír pro všechny," upozornil Benedikt XVI., který jako papež slaví teprve své druhé Vánoce.

V tradičním poselství se přimluvil za mír a spravedlnost na Blízkém východě a ukončení brutálního násilí v Iráku a konfliktů v Dárfúru a jiných částech Afriky.

Ve zvláštním prohlášení vyjádřil papež přání navštívit brzy Svatou zemi. K návštěvě Izraele pozval papeže před dvěma týdny izraelský premiér Ehud Olmert. Benedikt XVI. již tehdy potvrdil, že má cestu do Svaté země v plánu, až se tam situace uklidní. Žádný termín případné návštěvy ale stanoven nebyl.

Na závěr svého poselství a před tradičním požehnáním městu Římu a celému světu popřál papež krásné Vánoce ve dvaašedesáti jazycích.

Půlnoční patřila dětem

Tradiční půlnoční mši v chrámu svatého Petra ve Vatikánu věnoval papež Benedikt XVI. dětem celého světa, které trpí a jsou týrány.

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. | Foto: Reuters

Při slavnostním obřadu, kterému v bazilice a na přilehlém Svatopetrském náměstí přihlížely tisíce lidí a další miliony u televizních obrazovek, Benedikt XVI. zdůraznil, že ve svém kázání se přimlouvá jak za děti, jež jsou nuceny žebrat nebo sloužit v armádách, tak za ty, které jsou ochuzeny o jídlo a lásku.

"Vzpomínka na betlémské jezulátko upírá náš pohled na všechny děti, které trpí a jsou zneužívány ve světě, narozené i ty ještě nenarozené," prohlásil papež s odkazem na odpor církve vůči potratům.  

Přijely děti z Koreje, Burkiny Faso i Papuy

"Modleme se tuto noc, aby zář boží lásky obklopila všechny tyto děti. Žádejme boha, aby nám pomohl, abychom přispěli svým dílem k tomu, aby byla respektována důstojnost dětí," prohlásil papež.

Celosvětový dosah římskokatolické církve při mši symbolizovala přítomnost dětí ze všech končin světa v tradičním oblečení, které přinesly květiny k sošce jezulátka poblíž oltáře. Byli mezi nimi mladí z Jižní Koreje, Polska, Guatemaly, ale i z afrického Burkina Fasa či tichomořské Papuy-Nové Guineje.

Benedikt XVI. přítomným věřícím sdělil, že nemají zapomínat na opravdový dar, jímž je dát něco ze sebe ostatním. Poskytování darů o Vánocích podle papeže také znamená obdarovávání těch, kteří nemají, čím by se odvděčili.

 

Právě se děje

Další zprávy