Mobily za rakovinu nemohou, říká studie

man
14. 12. 2006 0:00
Kodaň - Kdo věřil některým varováním o škodlivosti mobilů, může na ně zapomenout. Dosud nejrozsáhlejší výzkum dokázal, že rakovinu nezpůsobují.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Výzkum provedli pracovníci Dánského institutu pro studium rakoviny v Kodani. Sledovali celkem 420 tisíc lidí používajících mobilní telefony - tedy více než pět procent dánské populace.

Některé ze sledovaných osob přitom používaly mobilní telefony už od konce osmdesátých let.

Tak vypadá rakovina.
Tak vypadá rakovina. | Foto: Reuters

Výsledek? Žádný zvýšený výskyt rakoviny nezjištěn. Žádný vliv telefonů na jakékoliv zdravotní problémy nenalezen.

Výrobci mobilů, telekomunikační společnosti i zákazníci, kterých je na celém světě na dvě miliardy, mohou definitivně zapomenout na hrozby, které se v minulosti objevovaly.

"Myslím, že průběh našeho výzkumu a jeho výsledky jsou dostatečně jasné a průkazné," řekl agentuře Reuters vedoucí projektu Joachim Schutz.

Poškození mozku? Ale kdeže

Vědci tvrdí, že výzkum je důležitý především kvůli dlouhodobému pozorování lidí. Rakovina mozku se vyvíjí několik let. Žádné nadměrné poškození mozku ani jiných orgánů ale údajně nehrozí.

"Nezaznamenali jsme zkrátka výskyt žádného onemocnění, které by se vázalo na pravidelné používání mobilních telefonů," řekl neurolog John Boice z Vanderbiltovy univerzity v americkém Nashvillu, který se na mnohaletém výzkumu podílel.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Ze sledovaných 420 096 lidí onemocnělo v průběhu let rakovinou 14 249 z nich. To je o něco méně než průměrný počet lidí postižených rakovinou z celkového počtu populace.

Mozek a vlny

Zprávy o možné souvislosti mezi rakovinou a mobilem v minulosti rozšířilo několik vědeckých studií. Například kniha čtyř francouzských autorů nazvaná Váš GSM, Vaše zdraví a lži. Podle knihy elektromagnetické vlny z mobilu mohou negativně ovlivnit mozek.

Podobně jako v minulosti u počítačů nebo mikrovlnných troub tak zřejmě definitivně odchází do historie i mýtus o závadnosti mobilních telefonů.

Dnes používají na světě denně mobil odhadem dvě miliardy lidí.

Riziko je jinde

John Boice ovšem s nadsázkou tvrdí, že mobily zase tak úplně bezpečné nejsou. Riziko ale vidí jinde než v onemocnění rakovinou.

"Mobily mohou být opravdu nebezpečné, ale jen v rukou řidiče při řízení automobilu. V tomto případě jsou obavy z telefonů na místě."

 

Právě se děje

Další zprávy