Ochránci zvířat slaví. Jsou v parlamentu

lem
23. 11. 2006 15:38
Haag - Nizozemský parlament se jako první na světě může pyšnit dvojicí poslanců, kteří práva zvířat nadřadili právům občanů.

Parlamentní volby v Nizozemsku ukázaly, že povolební pat se pro Evropu stal tradičním výsledkem. Že se pravici ani levici nepodařilo získat v parlamentu většinu, nepřekvapilo, zajímavostí voleb se tak stal úspěch ochránců zvířat, kteří kvůli nim chtějí dokonce měnit nizozemskou ústavu.

Ústavní zvířecí dodatek

Strana pro zvířata ve středečních volbách vybojovala ve stopadesátičlenné dolní komoře parlamentu dva poslance..

Nizozemské dvojici Marriane Thiemeová a Esther Ouwehandová trvalo pouhé čtyři roky, než zaujaly voliče natolik, aby jim voliči v parlamentních volbách dali potřebnou důvěru.

"Jsme tímto úspěchem nadšeni," říká předsedkyně strany Marianne Thiemeová.

"Konečně se můžeme pokusit zrealizovat náš cíl, ukončit utrpení všech zvířat. Žádáme ústavní dodatek zaručující zvířatům svobodu od bolesti, strachu a stresu způsobeného lidmi."

Cíl nizozemských ochránců práv zvířat je jasný. Inspirovat okolní země a zajistit práva zvířatům stejně jako lidem.

Nová strana vyslyšela hlasy stále většího počtu Nizozemců, pro které již nejsou ekonomické cíle vším a cení si etických principů, například v okamžiku, kdy dojde na práva zvířat či ochranu životního prostředí.

"Strana pro zvířata upozorňuje na pochybnosti, které řada Nizozemců cítí," okomentovala včerejší úspěch žena číslo dvě kandidátky Esther Ouwehandová.

Právnička s mediální podporou

Média věnovala právničce Marianne Thiemeové velkou pozornost.

Do strany vstoupily známé osobnosti nizozemské společnosti - spisovatelé Jan Wolkers, Kees van Kooten nebo Harry Mulisch - a obchodníci zase přispěli nemalými sponzorskými dary.

Foto: Ondřej Besperát

Strana pro zvířata, která byl založena v říjnu 2002 a na rozdíl od ostatních stran se zaměřuje pouze na práva zvířat, rychle zvýšila svoji členskou základnu. 

Od prvních voleb v lednu 2003, kdy získala půl procenta hlasů (asi 50 tisíc), její preference rok od roku rostly.

Ve volbách do Evropského parlamentu o rok později to bylo 3,2 procenta hlasů (asi 153 tisíc) a po letošních parlamentních volbách zasednou dvě její členky v parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy