Alkohol kosí Finy, vláda žádá EU o pomoc

man
3. 11. 2006 0:00
Helsinky - O finské trudomyslnosti a nadměrném pití alkoholu se vyprávějí ve světě legendy. Jaká je pravda? Pro Finy nelichotivá.

Alkohol je zabíjí víc než rakovina nebo kardiovaskulání choroby.

Statistický úřad nyní zveřejnil čísla za rok 2005. Vyrazila dech i těm Finům, kteří problémy země s alkoholem nebagatelizují.

Alkohol loni zavinil úmrtí ve více než 27 procentech případů. To je mnohem více než ostatní příčiny či nemoci. Ve statistice jsou zahrnuty i otrava krve, nehody či násilná úmrtí, ve kterých hrál alkohol hlavní roli.

Spořeba stoupá. Rapidně

V průměru loni každý Fin vypil deset a půl litru čistého alkoholu. Vláda bije na poplach, protože problémy s alkoholismem se ve skandinávské zemi stupňují.

Ještě v roce 1980 vypil průměrný Fin 6,3 litru čistého alkoholu ročně, v roce 2003 už 7,7 litru. Loni už padla "magická" hranice deseti litrů.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: www.projekt.netstof.dk

Počet úmrtí zaviněných alkoholem je letos nejvyšší v moderních dějinách země.

Někteří Finové ukazují prstem na jednoho viníka - Evropskou unii. Nelíbí se jim, že Finsko po vstupu do EU muselo uvolnit dovoz alkoholických nápojů a o 40 procent na ně snížilo cla.

"Jde o neúspěch zdravotnické politiky celé Evropské unie," řekla deníku Helsingin Sanomat finská výzkumnice v oblasti vlivu alkoholu na organismus Pia Makelaová.

Zvýšenou finskou spotřebu má na svědomí i nedaleké Estonsko, kam Finové jezdí "na otočku" za výrazně levnějšími nákupy.

Omezit reklamu?

Finská vláda stojí v čele těch, kteří chtějí uvnitř EU restriktivními opatřeními omezit spotřebu alkoholu. Helsinky chtějí například omezit reklamu v televizi, snížit počet hodin, kdy lze v obchodech alkohol prodávat, a tisknout na láhve varování o možném poškození zdraví po vzoru cigaretových krabiček.

Finský premiér Matti Vanhanen.
Finský premiér Matti Vanhanen. | Foto: Reuters

"Považujeme alkoholismus za velký problém a prosazujeme, aby se proti němu bojovalo na mezinárodní úrovni. V Evropské unii a prostřednictvím Světové zdravotnické organizace," říká ředitel Finského národního institutu pro veřejné zdraví Pekka Puska.

Zatímco s alkoholem jsou Finové obecně spojováni už řadu let, světový primát jim trochu nečekaně patří v pití kávy. Každý Fin ročně zkonzumuje v přepočtu na hmotnost průměrně 11,2 kilogramů kávy

To je mnohem více než typicky "kávová" Itálie. V zemi, která dala světu espresso a cappuccino, ročně spořádá každý obyvatel v průměru 5,4 kilogramu kávy.

Chirac si přisadil

Aby Finové neměli málo starostí, opřel se do nich nedávno i francouzský prezident Jacques Chirac. Při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se snažil zažertovat, ale nevšiml si, že televizní mikrofony jsou příliš blízko.

Do světa se tak dostala jeho hláška o tom, že Británie má po Finsku druhou nejhorší kuchyni v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy