Rakouští řidiči vozí panny a předjíždějí

ČTK
7. 10. 2006 11:16
Vídeň - Rakouští řidiči ví, jak vyzrát na zácpy. Na zadním sedadle vozí nafukovací panny, nemusejí tak stát v zácpě a mohou předjíždět.

V okolí rakouského Lince jdou na dračku nafukovací panny. Do svých aut je usazují motoristé spěchající do práce.

Pokud totiž vezou alespoň dva spolujezdce, mají dovoleno objíždět ranní zácpy v jízdních pruzích vyhrazených pro autobusy.

Němých spolujezdkyň na zadních sedadlech osobních automobilů totiž v okolí Lince nápadně přibývá.

Nejvíce panen jezdí u Lince

"Dostáváme mnoho stížností od řidičů uvázlých v ranních zácpách, zatímco kolem nich v autobusovém jízdním pruhu sviští pasažéři z plastu," sdělil šéf místní policejní inspekce Josef Hackl.

Zvláště na silnici B127 u Lince, kde jsou vlekoucí se ranní kolony na denním pořádku.

Plechové lavině se ale lze za daných podmínek mezi 06:00 a 08:00 chytře vyhnout zprava spolu s autobusy.

"Nafukovací panny se tu těší velké oblibě," potvrdil regionálnímu listu Oberösterreichische Nachrichten velitel linecké policie Johann Schnell.

Panny dražší než autobus

Policie se však nechce nechat jen tak obalamutit a ještě tento měsíc si na koumáky za volantem a jejich mlčenlivé společnice na vytipovaných místech počíhá.

Radost z využívání nafukovacích panen coby účastnic silničního provozu mají hlavně majitelé sexshopů v okolí Lince. Všichni totiž hlásí, že v poslední době se tyto sexuální pomůcky prodávají ještě lépe než obvykle.

V závislosti na kvalitě přitom nafukovací panny stojí od 90 (přes 2500 korun) do 600 eur (téměř 17.000 korun) za kus. "Roční síťová jízdenka na vlak nebo autobus přijde levněji," upozorňuje dopravní referát Horních Rakous.

Myšlenka vyhradit jeden jízdní pruh pro větší společenství cestujících pochází z USA, kde se uplatňuje na dálnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy