Na volný pohyb po EU si počkáme

lem, ČTK, Reuters
5. 10. 2006 16:45
Brusel - Rozšíří se schengenský prostor pro volný pohyb osob i na nové členské státy? Evropská unie o tom rozhodne až v prosinci.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Otisky prstů budou v pasech do tří let
  • Do USA bez víz? Jen díky armádě
  • Unie chce tlačit na zrušení víz do USA

Mezitím ale nechá vypracovat studii o portugalském návrhu na modernizaci nynější schengenské databáze, která by mohla předejít hrozícímu zdržení.

Vyplynulo to z dnešního jednání ministrů vnitra v Lucemburku. 

Připravuje se SIS II

Ministři se shodli, že Schengenský informační systém druhé generace (SIS II), nezbytný pro rozšíření schengenského prostoru na nové členské země, bude připraven až v červnu 2008.

Podle dnešního prohlášení komisaře pro justici a vnitro Franka Frattiniho by se tak mohly nové země připojit do konce roku 2008. 

Původní termín však byl říjen příštího roku a jeho zpožďování vyvolává v nových zemích včetně ČR ostrou kritiku.

Portugalsko proto před dvěma týdny navrhlo zmodernizovat dosud používaný Schengenský informační systém SIS I a rozšířit jej na nováčky do října 2007. Souběžně by se připravoval SIS II.

V prosinci rozhodne studie

Ministři dnes doporučili vypracování odborné studie, na jejímž základě členské země také v prosinci rozhodnou, zda tuto variantu přijmou.

Takzvaný Schengenský informační systém II má totiž mimo jiné obsahovat také biometrická data, jako jsou digitální podobizny a otisky prstů.

Policejní databáze schengenského systému shromažďuje hlavně údaje o ukradených autech a hledaných lidech v jednotlivých členských zemích systému. Ten zatím tvoří 13 starých členů EU (kromě Británie a Irska), Norsko a Island.

Češi by po zrušení kontrol na vnitřních hranicích EU mohli volně cestovat po Evropské unii bez hraničních kontrol.

 

Právě se děje

Další zprávy