Francie: Pravice se mění, Le Pen zůstává

lem
27. 9. 2006 11:00
Paříž - Jednou povede tuto zemi Národní fronta, hlásá Le Penova dcera Marine. Voliče nehledá v řadách radikálních skinheadů, ale na venkově.
Jean-Marie Le Pen zahájil šestou prezidentskou kampaň.
Jean-Marie Le Pen zahájil šestou prezidentskou kampaň. | Foto: Reuters

George Bush je válečný zločinec, z francouzského fotbalového týmu mizí běloši a německá okupace Francie během 2.světové války nebyla takovou tragédií.

To jsou jen některé z výroků vůdce francouzské pravice Jea-Marie Le Pena, který právě v těchto dnech zahajuje svoji už šestou prezidentskou předvolební kampaň.

Jednou tuto zemi povede Národní fronta

Časy se však mění a s tím také pravicová Národní fronta, ve které hraje stále důležitější roli jeho dcera Marine. "Jednou povede tuto zemi Národní fronta," věří Le Penová, která se na rozdíl od svého otce vyhýbá velkým gestům a silným slovům.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Večeře státníků: Křepelky a vtipný Chirac
  • Buďte doma, vzkazuje Francie imigrantům
  • Paříž už opět hoří. Stačilo málo

Stranu, která v 80.letech slavila první úspěch díky holohlavým mladíkům v kožených bundách, hodlá Marine Le Penová změnit a namířit více do středu. Tentokrát se chce zaměřit na venkovské obyvatelstvo a oživit jejich vzpomínky na tradiční francouzské obchůdky, farmy rozeseté po krajině a na národní hrdost.

"Francie si nevede dobře. My to víme, každý to ví, ale nikdo s tím nic nedělá," hlásá Marine Le Penová. "Tohle musí skončit."

Rozvedená matka tří dětí se však nadále drží stávající linie pokud se mluví o snížení daní, obnovení trestu smrti, vyhnání ilegálních přistěhovalců či vystoupení z Evropské unie.

Narozdíl od svého otce ale nevidí problém v potratech, svazcích homosexuálů či větší podpoře svobodných matek.

Čeká Le Pena uspěch v prezidentských volbách?

S jejím přičiněním a mírnějším tónem by Národní fronta jejího otce mohla v nadcházejících prezidentských volbách ale přece jen uspět.

Podle stávajícího průzkumu společnosti TNS-Sofres vnímá Národní frontu pozitivně celých 14 procent Francouzů, 35 procent pak pravicovou stranu vidí jako zpestření, což je víc než v roce 2002.

Foto: Reuters

S osmiprocentní podporou před volbami se tehdy Le Penovi podařilo dostat do druhého kola prezidentských voleb a vyřadit levicového kandidáta Lionela Jospina.

"Změna v Národní frontě může straně pomoci. Otevře totiž dveře dalším skupinám obyvatelstva," říká politoložka Dominique Reynieová. "Na druhou stranu mohou demokratické snahy Le Penové znechutit část tradiční základny."

S tím souhlasí místopředseda strany Bruno Gollnisch, podle kterého je strana založena na kritice vlády a umírněný postoj jí tak pouze ublíží.

Nonna Mayerová z pařížského politického centra Cevipof proto předpokládá, že i přes snahu Le Penové se "bude Národní fronta nadále držet tradičních a osvědčených témat jako jsou přistěhovalci a islám".

Současné problémy Francie se totiž již celé měsíce točí kolem nepokojů na předměstích, protestů mládeže a obav z terorismu, které Národní frontu nadále posilují.

 

Právě se děje

Další zprávy