Rakušané zatkli historika Irvinga

Red Zah, ČTK
17. 11. 2005 20:30
Vídeň - Rakouská policie zatkla známého britského historika Davida Irvinga. Je podezřelý z trestného činu popírání holocaustu.

Policie Irvinga zadržela poblíž města Hartberg v jihorakouské spolkové zemi Štýrsko už 11. listopadu. Až dnes však agentuře Reuters tuto informaci potvrdilo rakouské ministerstvo spravedlnosti.

Irving byl zatčen na základě zatykače vydaného v roce 1989. "Je ve vyšetřovací vazbě ve Vídni," uvedl mluvčí ministerstva Rudolf Gollia. Na dotaz novinářů, na základě čeho byl Irving zatčen, Gollia odpověděl, že to souvisí s popíráním holocaustu.

Irvingovi hrozí až deset let vězení

V Rakousku je popírání holocaustu trestným činem, za který pachateli hrozí vězení v délce jednoho až deseti let. Na Irvingově webové stránce se uvádí, že historik byl v Rakousku na pozvání jednoho univerzitního studentského spolku z Vídně.

Irving ve svých knihách uvádí, že vyhlazování Židů za druhé světové války se přehání. Tvrdí, že Adolf Hitler o holocaustu nevěděl a že v Osvětimi neexistovaly plynové komory.

Irving v roce 2000 u britského nejvyššího soudu prohrál při pro urážku na cti s americkou profesorkou Deborah Lipstadtovou. Ta ho označila za aktivního popírače holokaustu, antisemitu a rasistu, který manipuluje historickými fakty, aby popřel podíl Adolfa Hitlera na hromadném vyhlazování Židů za druhé světové války.

Britský soud: Irving je antisemita

Soud se tehdy ztotožnil s názorem Lipstadtové. Soudci ve svém verdiktu prohlásili, že Irving je antisemita a rasista, který je napojen na extrémně pravicové extrémisty podporující neonacismus.

Popírání holokaustu je trestné i v České republice. Den před Irvingovým zatčením v Rakousku oznámilo české ministerstvo školství, že podá trestní oznámení na odesilatele publikace autora Rudolfa Seidla nazvanou Osvětim - fakta versus fikce, kterou obdrželi někteří pedagogové středních škol. Brožura údajně popírá, že v koncentračním táboře Osvětim nacisté ve velkém zabíjeli své vězně.

 

Právě se děje

Další zprávy