Vědci: Předkové Slovanů stavěli pyramidy

Roman Staněk
17. 9. 2006 0:00
Luhansk - Archeologové na Ukrajině tvrdí, že u města Luhansk na východě země objevili dávné pyramidy. Ty prý vystavěli přímí předkové slovanských kmenů.
Pyramidy v Gíze jsou jediným "starým divem" který ještě stojí
Pyramidy v Gíze jsou jediným "starým divem" který ještě stojí | Foto: Reuters

Jen několik měsíců poté, co Bosna a Hercegovina oznámila, že na jejím území archeologové objevili pyramidy, přišli s podobným tvrzením také jejich ukrajinští kolegové.

Starší než v Egyptě? Pochybnosti zůstávají

Zatímco v Bosně stále není jisté, zdali nejde jen o podvrh, na východě Ukrajiny vědci odhalili staré stavby podobné pyramidám, které se podle nich datují do doby starší než pyramidy v Egyptě - a to až o 300 let.

"Je to první podobná stavba objevená ve východní Evropě," řekl vedoucí vykopávek Viktor Kločko britskému deníku Guardian.

"Nález úplně změní pohled na celkovou úroveň a společenské postavení těchto farmářů, kteří jsou přímými předky mnoha evropských národů."

Foto: Aktuálně.cz

Pyramidy v Evropě = rarita

Stejně jako v Bosně i ukrajinská Akademie věd se k objevu staví rezervovaně a vyslala do oblasti své experty, kteří by měli odhadnout stáří i význam staveb.

Archeologové ovšem podle BBC nepochybují o tom, že jde o nejvýznamnější objev na ukrajinském území v posledních několika letech.

Pyramidy totiž nalezneme téměř všude na světě. V Egyptě i povodí Nilu, Iráku, Íránu nebo Mexiku, ale v Evropě jsou skutečnou raritou.

Známé jsou například pyramidy z římských dob nedaleko francouzského Nice. Ty mohly být postaveny legionáři ovlivněnými nějakým egyptským kultem.

Dvoutunové desky

Pyramidy jsou pohřbeny pod zemí nedaleko města Luhansk, kde podle vědců stál obrovský náboženský komplex, jehož vznik se datuje do doby tři tisíce let před Kristem. V té době, tedy v rané době bronzové, tam žili animisté uctívající slunečního boha.

Obří hliněné desky, z nichž každá váží nejméně dvě tuny a byly vystavěny do kruhu nad sebe, tvořily ve své původní podobě strukturu podobnou pyramidám. Tyto chrámy a obětní místa se podle archeologů podobaly stavbám Aztéků nebo Inků v Jižní Americe.

Bude však trvat léta, než archeologové rozluští záhadu tohoto komplexu, kterému říkají ukrajinské Stonehenge.

"Bože, dej, ať tu pyramidu najdou"

Jedno je však jisté. Stejně jako v Bosně a Hercegovině i na Ukrajině místní podnikavci nespí. Začali vybírat vstupné do areálu a jeden z nich už chystá otevření nového hotelu.

Také v Bosně a Hercegovině prosperuje město Visoko díky kontroverzním vykopávkám, které mají dokázat, že nedaleký vrch Visočica je vlastně pyramidou, kterou před 12 tisíci lety vybudovali Ilyrové. Ti obývali Balkán dlouho před tím, než ho dobyly kolem roku 600 našeho letopočtu slovanské kmeny.

Jestli se na obou těchto místech pyramidy skutečně ukrývají, se zjistí zřejmě až za několik let. Zatím se místní lidé, stejně jako bosenský penzista Rasim Kilalič, který proměnil svůj domek v kavárnu, mohou modlit: "Bože, dej, ať tu pyramidu najdou."

 

Právě se děje

Další zprávy