Britský vědec: Oteplování lidi nezahubí

man
9. 9. 2006 0:00
Londýn - Nahánějí vám hrůzu předpovědi důsledků změny klimatu? Uznávaný odborník vás uklidní: Bez oteplování bychom stále lezli po stromech. ANKETA

Nick Brooks z University of East Anglia ve Velké Británii se postavil proti kolegům, kteří vidí oteplování země a budoucí klimatické změny jako možný začátek konce.

Globální oteplování a dokonce ani lidský podíl na něm Brooks nepopírá. Podle něj ale záleží jen na lidech, jak se na změny dokáží adaptovat.

Vše už tady bylo

Naši předkové už tento problém řešili a vyřešili, domnívá se britský klimatolog.

Svoji vizi Nick Brooks představil tento týden na kongresu v britském Norwichi a sklidil velké množství jak pochvalných, tak i ostře odmítavých reakcí.

Podporu pro svoji tezi hledá v historii.

Slunce.
Slunce. | Foto: Aktuálně.cz

"Před čtyřmi až šesti tisíci lety došlo k oslabení monzunových dešťů, nastalo suché klima. Civilizace v Egyptě, Mezopotámii, v údolí Indu, Číně i Jižní Americe vznikly díky tomu,  že dřívější lovci a sběrači byli změnami přinuceni hledat oblasti s dostatkem vody. Tím se vytvořily stálé komunity a civilizace, jaké známe dnes," tvrdí Brit.

Bez oteplení bychom pásli, lovili a sbírali

Odmítá tvrzení, že lidé vytvořili stálé a hierarchicky uspořádané komunity na základě vlastního uvážení nebo dobrovolnosti. Podle něj k tomu byli změnami klimatu zkrátka přinuceni.

"Nebýt tlaku těchto změn, bylo by dnes lidstvo mnohem zaostalejší. Většina z nás by asi byla pastevci, sběrači nebo lovci," uvedl vědec na konferenci. Některým historikům se ovšem takový závěr zdá přinejmenším zjednodušený a neprůkazný.

Podle Brookse záleží na samotných lidech, jak se změnám přizpůsobí tentokrát. Sám je optimistou.

"Je pravděpodobné, že na konci tohoto století bude průměrná teplota na Zemi o dva stupně vyšší než dnes, na planetě bude nejtepleji za poslední jeden a půl milionu let. Povede to k rozsáhlé migraci a zhoršujícím se životním podmínkám v řadě regionů. Nevěřím ale, že lidstvo je nezvratně odsouzeno k zániku," prohlásil nedávno v anketě deníku Guardian.

Řada vědců v posledních měsících vyzývá při předpovídání budoucnosti planety ke střízlivosti. V médiích se podle nich objevují přemrštěné a přehnaně katastrofické údaje.

Novináři podle klimatologů rádi přehánějí

Londýnský Institute for Public Policy Research (IPPR) tvrdí, že novináři vydávají názory některých vědců - často nepříliš renomovaných - za fakta, a navíc informují příliš alarmisticky ve smyslu "Všechny nás čeká smrt".

Názor institutu podpořil uznávaný německý klimatolog Hans von Storch. Sám věří, že za globální oteplování může člověk, ale předpovědi v médiích a opakující se katastrofické vědecké studie už mu prý lezou na nervy.

"Alarmisté jsou přesvědčeni, že oteplování je nesmírně nebezpečné, a tak se domnívají, že když to přeženou, je to ku prospěchu," citovala Storcha televize BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy