Brusel chystá tažení proti alkoholu

Lenka Málková
27. 8. 2006 0:00
Brusel - Evropská válka proti tabáku ještě nepřinesla viditelné úspěchy a další boj již začíná. Jeho terčem se tentokrát stane alkohol. Uvnitř: ANKETA

Evropská unie je největší konzument alkoholických nápojů na světě, firmy produkující alkoholické nápoje profitují a v některých zemích nejsou zanedbatelné ani spotřební daně z alkoholických nápojů.

Pití alkoholu škodí zdraví

Podle evropských statistik pije celých 25 procent mužů a 10 procent žen více, než je zdravé, a téměř pět procent z nich je na alkoholu přímo závislých.

Infobox
Autor fotografie: www.sxc.hu

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Alkohol má vliv na vznik rakoviny
  • Překonejte mýty o alkoholu
  • Každý den začíná kouřit stovka dětí

Zpráva o alkoholu v Evropě, kterou vypracoval londýnský "Institut pro studia alkoholu", byla před několika dny předložena Evropské komisi a komisař pro zdravotnictví Markos Kyprianou je rozhodnut jednat.

V září chce kolegy přesvědčit o tom, že alkohol je stejně nebezpečný jako tabák, a je proto třeba přijmout potřebná nařízení.

Pokud projdou jeho návrhy, mohlo by být ve všech zemích EU zakázáno prodávat alkohol lidem mladším 21 let, byla by omezena reklama a plošně zvýšeny spotřební daně.

Na lahvích od alkoholu se tak možná brzy, po vzoru tabákovách výrobků, dočkáme varování - Ministerstvo zdravotnictví varuje: Pití alkoholu škodí zdraví.

Největším konzumentem je Maďarsko

Zpráva také uvádí, že výdaje vynaložené na léčbu nemocí způsobených alkoholem v roce 2003 se vyšplhaly na 1,3 % HDP všech zemí Evropské unie, což je srovnatelné s náklady na léčbu onemocnění způsobených v důsledku kouření.

Mezi nejpopulárnější alkohol přitom v Evropě patří pivo následováno vínem a destiláty. Rok od roku roste i počet mladistvých a snižuje se průměrný věk první konzumace alkoholu.

Přestože se zdá, že největší problémy mají s alkoholem skandinávské země, kde se především Finsko a Švédsko vypořádává z rostoucími počty alkoholiků, na špici v konzumaci se drží Maďarsko.

Průměrný Evropan pak podle statistik vypije 20 litrů alkoholu ročně.

Kampaň podporuje především Finsko

Finsko, které momentálně stojí v čele Evropské unie, iniciativu kyperského komisaře pro zdravotnictví Kyprianoua podporuje.

Mezi nejpopulárnější alkohol v Evropě patří pivo
Mezi nejpopulárnější alkohol v Evropě patří pivo | Foto: Reuters
  • Alkohol Finům zlevnil. A znovu zachutnal - ČTĚTE ZDE

Profesor Pekka Puska z Finského institutu národního zdraví spatřuje v alkoholu závažný problém. "Konzumace i problémy s tím spojené vzrůstají, proto souhlasíme s tím, aby se Evropská unie i Světová zdravotnická organizace aktivněji podílely na boji s ním," prohlásil.

Dodal také, že Finsko již nyní varování ministerstva zdravotnictví o rizicích spojených s konzumací alkoholu na lahvích uvádí.

Ve Francii je zase od června tohoto roku nutností upozornit na škodlivost pití alkoholu v těhotenství.

 

Právě se děje

Další zprávy