Pěstitelé konopí táhnou do Německa

lem
24. 8. 2006 0:00
Amsterdam - Od okamžiku, kdy vláda v Nizozemí prohlásila pěstování konopí za protizákonné, přesunuli se pěstitelé za hranice do Německa.

Přestože prodej marihuany ve světoznámých nizozemských "coffee shopech" pokračuje, pěstitele konopí pravicová vláda Jana Petera Balkenendeho tolerovat nehodlá.

Řadě z nich tak nezbylo než se poohlédnout po příležitostech za hranicemi. Třeba v Německu.

Německo se bouří: Je to provokace

Rozhodnutí nizozemské vlády, která z prodeje marihuany v celkem 729 oficiálně povolených coffee shopech profituje, je však trnem v oku německých politiků.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Prahou prošli zastánci marihuany
  • Kokainu šňupají Evropané čím dál víc
  • Marihuana působí jako antikoncepce

"Je to provokace," tvrdí Karl-Heinz Florenz, poslanec Evropského parlamentu za konzervativní CDU. Proti dvojí politice sousedního Nizozemska bojuje již celé měsíce. "Každá země, která toleruje prodej drog a vydělává na něm, nemůže nutit pěstitele, aby se stěhovali do jiné země," dodává.

Zájem o marihuanu v Německu roste a podle statistik ji pravidelně konzumuje 31 procent osob mezi 12 až 25 lety. V Německu ilegálně vypěstované konopí přitom většina z nich nakupuje právě na nizozemském trhu.

A rostoucí poptávka zahraničních občanů nutí majitele coffee shopů ke změnám. Stále větší množství z nich se přemisťuje do pohraničí.

Drogové gangy přináší do pohraničí zločin

Ne všichni jsou však s tímto trendem spokojeni.

Mluvčí maastrichtské policie Piet Tans upozorňuje na zločiny a přestřelky mezi balkánskými gangy, které se ve městě objevily spolu s prodejem marihuany. "Lidé, kteří přijíždí do Maastrichtu zdaleka, si nejdou koupit pouze legálních pět gramů. Chtějí kilogramy a jdou přímo za dealery," tvrdí Tans.

Rostoucí poptávka zahraničních občanů nutí majitele coffee shopů ke změnám. Stále větší množství z nich se přemisťuje do pohraničí.
Rostoucí poptávka zahraničních občanů nutí majitele coffee shopů ke změnám. Stále větší množství z nich se přemisťuje do pohraničí. | Foto: Aktuálně.cz

Starosta města Gerd Leers se proto snaží najít řešení stávající krize. Zákaz prodeje omamných látek občanům z jiných zemí Evropské unie by však byl v rozporu s evropskými antidiskriminačními zákony a zavření coffee shopů také nepomůže.

"Obchod s marihuanou by pokračoval dál. Dokud bude poptávka, dealerů se nezbavíme," dodává Leers.

Proto se Maastricht rozhodl alespoň přesunout řadu obchodů mimo historické centrum. Na dálnice a do pohraničí. A podobný krok učinil i starosta nedalekého městěčka Venlo Rick van Druten.

"Dva z coffee shopů už jsme přesunuli k německým hranicím, protože právě odtamtud přichází většina zákazníků," potvrdil.

Nizozemí: Je to blázinec

Nizozemsko přistoupilo k regulaci prodeje marihuany a hašiše v roce 1976. Snaha vlády v Haagu, aby také okolní země přistoupily k liberálnějšímu přístupu, však nevyšla, a současná vláda se vrací k tvrdším opatřením. Pravicová vláda Jana Petera Balkenendeho se před pár lety rozhodla s pěstiteli konopí zatočit. 

Marihuana a hašiš se může v Nizozemí prodávat, pěstování a skladování je však v rozporu se zákonem.

"Je to blázinec," připustil jeden z majitelů coffee shopu Josemans. Každý den porušuji zákon, protože musím ilegálně převážet své zásoby. Přitom platím řádné daně z prodeje."

 

Právě se děje

Další zprávy