Graf Zeppelin, chlouba nacistů, objevena

lem
28. 7. 2006 15:00
Gdaňsk - Měla být chloubou německých nacistů. Za nevyjasněných okolností však skončila na dně Baltu. Na objevení čekala loď Graf Zeppelin 60 let.
Letadlová loď Graf Zeppelin objevena.
Letadlová loď Graf Zeppelin objevena. | Foto: Reuters

Stalo se tak 12. července tohoto roku, když pracovníci polské ropné společnosti Petrobaltic objevili nedaleko přístavního města Gdaňsk vrak tajemné lodi.

Je to Graf Zeppelin, potvrdila polská armáda

Přivolaní armádní potápěči, vybavení moderními přístroji, domněnku většiny historiků potvrdili. "Na 99 procent jde o nacistickou letadlovou loď Graf Zeppelin," prohlásil polský velitel Dariusz Beczek.

Loď Graf Zeppelin - 260 metrů dlouhá a schopná vézt 42 letadel - byla spuštěna na moře v roce 1938, ale do vypuknutí druhé světové války se ji nepodařilo dokončit. Do bojů tak nikdy nezasáhla a v roce 1945 se jí zmocnila sovětská armáda.

Graf Zeppelin byla spuštěna na moře v roce 1938, ale do vypuknutí druhé světové války se ji nepodařilo dokončit.
Graf Zeppelin byla spuštěna na moře v roce 1938, ale do vypuknutí druhé světové války se ji nepodařilo dokončit. | Foto: bismarck-class.dk

Historik imperiálního válečného muzea v Londýně Nick Hewitt však předpokládá, že pokud by byla v okamžiku zahájení války loď akceschopná, "měla by obrovský vliv na její průběh" a pravděpodobně by narušila transatlantické námořní trasy.

Jeho slova potvrzuje také německý historik Ulrich Israel. "Šlo o úžasné technické dílo. Hlavně když si uvědomíme, že Německo nemělo pro své dílo žádnou předlohu," řekl pro německý týdeník Der Spiegel. 

Prchající němečtí vojáci se v roce 1945 pokusili loď zničit. Neúspěšně. Moskva loď později renovovala a používala až do osudného roku 1947.

Důvod potopení zahalen tajemstvím

Co se však tehdy stalo, zůstává dodnes záhadou.

Podle jedné z hypotéz narazila loď při cestě Baltským mořem na minu a poroučela se ke dnu. Historici zvažují i možnost, že loď skončila pod hladinou v důsledku přetížení, když odvážela tajný náklad sovětské armády směřující do Sovětského svazu.

Vrak nacistické lodi byl 12. července 2006 objeven nedaleko přístavního města Gdaňsk.
Vrak nacistické lodi byl 12. července 2006 objeven nedaleko přístavního města Gdaňsk. | Foto: www.sxc.hu

"Je otázkou, proč Sovětský svaz a následně Rusko celá léta zarytě tajilo skutečnou polohu potopené lodi," řekl polský námořní historik Lukasz Orlicki v rozhovoru pro londýnský deník Times. "Pravděpodobně jde o tradiční posedlost bezpečností, nebo skutečnost, že v okamžiku potopení vezla loď tajný náklad," dodal.

Historik Ulrich Israel ve své knize věnované tomuto unikátnímu dílu nacistů nastínil ještě třetí variantu, podle které byl Graf Zeppelin používán jako terč pro sovětské námořnictvo a v roce 1947 úmyslně potopen.

Odpověď na tuto otázku na sebe nenechá již dlouho čekat. Expertiza vojenských potápěčů brzy ukáže, za jakých okolností skončila nacistická chlouba - letadlová loď Graf Zeppelin - na dně Baltského moře.

 

Právě se děje

Další zprávy