Závěr summitu G8: Nic převratného

rst, ČTK
17. 7. 2006 19:00
Petrohrad Summit G8 skončil s pozitivním výsledkem i přes neshody ohledně situace na Blízkém východě, kde se projevil rozpor mezi USA a Francii.

V Petrohradě dnes skončilo třídenní setkání nejvyšších představitelů sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska (G8), kterému nečekaně dominovala situace na Blízkém východě.

Tip: Vše o summitu si můžete přečíst v našem speciálu ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci uspořádané po skončení summitu vyzval k obnovení klidu na Blízkém východě a varoval před rozšířením konfliktu.

Hostitel Vladimír Putin byl se summitem spokojen. Líbilo se zde i Jacquesi Chiracovi.
Hostitel Vladimír Putin byl se summitem spokojen. Líbilo se zde i Jacquesi Chiracovi. | Foto: Reuters

Dominoval Blízký Východ

"Nesmíme dovolit extremistům, aby utopili Blízký východ v chaosu a aby vyvolali rozšíření konfliktu," řekl Putin a zdůraznil, že je třeba dát přednost politickým a diplomatickým metodám. Ústřední roli podle něho hraje Organizace spojených národů.

Italský premiér Romano Prodi navrhl zapojit do případného mírového kontingentu OSN na Blízkém východě i izraelské a libanonské jednotky. Podle rozlohy území, na němž se odehrává konflikt, by tam mělo být podle jeho slov vysláno na 10 000 vojáků.

Kromě Itálie podporuje vyslání mezinárodních bezpečnostních sil do oblasti konfliktu Británie i generální tajemník OSN Kofi Annan, řekl Prodi.

Výzva Iránu

Putin soudí, že je předčasné hovořit o sankcích vůči Íránu, který se navzdory mnoha výzvám stále nevzdal svého jaderného programu. Vyzval Teherán, aby reagoval co nejrychleji na návrh šesti zemí (USA, Francie, Čína, Británie, Rusko, Německo).

"Chceme, aby Írán reagoval co nejrychleji na nabídku šestky a aby na tomto základě začala jednání. Hovořit o sankcích by vytvořilo nepříznivé podmínky pro jednání," dodal.

Představitelé zemí G8 ve společném prohlášení vyzvali Írán, aby přijal návrh na spolupráci šestky, který zahrnuje pozastavení obohacování uranu v Íránu.

Zleva: Generální tajemník OSN Kofi Annan, šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy, britský premiér Tony Blair a německá kancléřka Angela Merkelová na společné fotografii.
Zleva: Generální tajemník OSN Kofi Annan, šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy, britský premiér Tony Blair a německá kancléřka Angela Merkelová na společné fotografii. | Foto: Reuters

Další jednání o liberalizaci obchodu

Lídři G8 také dodali nový impulz k dokončení dosud neúspěšných jednání o liberalizaci obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Své vyjednavače u WTO instruovali, aby se snažili dosáhnout v Ženevě dohody a o pomoc v tomto směru požádali i šéfa WTO Pascala Lamyho.

 

"Před naší polední debatou jsem byl poněkud pesimistický. Teď jsem pesimistický méně," řekl britský premiér Tony Blair po posledním zasedání summitu.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která bude hostit příští summit G8, vyjádřila spokojenost nad tím, že šéfové vlád Brazílie, Indie, Mexika a Jihoafrické republiky, kteří se dnes summitu zúčastnili, slíbili, že se budou snažit dosáhnout obchodní dohody.

Ministři budou usilovat o kompromis, který by měl zahrnovat výraznější snížení zemědělských subvencí v USA a dalekosáhlejší omezení celních bariér v EU. Rozvojové země by pak měly přistoupit na ústupky ohledně svých trhů průmyslového zboží a služeb.

Summitu v konstantinovském paláci se zůčastnili (zleva): Italský premiér Romano Prodi, německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér Tony Blair, francouzský prezident Jaques Chirac, ruský prezident Vladimír Putin, americký prezident George Bush, japonský prezident Džuničiró Koizumi, kanadský premiér Stephen Harper, finský premiér Matti Vanhanen a prezident Evropské komise Jose Manuel Barroso
Summitu v konstantinovském paláci se zůčastnili (zleva): Italský premiér Romano Prodi, německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér Tony Blair, francouzský prezident Jaques Chirac, ruský prezident Vladimír Putin, americký prezident George Bush, japonský prezident Džuničiró Koizumi, kanadský premiér Stephen Harper, finský premiér Matti Vanhanen a prezident Evropské komise Jose Manuel Barroso | Foto: Reuters

Zapojení dalších zemí do G8

Francouzský prezident Jacques Chirac se po summitu G8 v Petrohradě vyslovil pro zapojení představitelů největších rozvojových zemí do diskusí osmičky.

"Navrhuji zemím, které mají ve světě stále větší váhu, aby se k velké osmičce připojily. Nemůžeme jednat o velkých světových problémech v úzkém kruhu," zdůraznil Chirac.

"Velká osmička, to není světová vláda. Je třeba tento klub rozšířit, a proto jsme pozvali na náš summit vedoucí představitele Číny, Brazílie, JAR, Mexika a Indie," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy