Pěkně se oblečte, počasí Vám vyrobíme

rst, ČTK
15. 7. 2006 12:00
Petrohrad - Začíná první summit G8 v Rusku. Rusové při přípravách nenechali nic náhodě. Jen na "zabezpečení dobrého počasí" bylo věnováno 20 milionu rublů.

Problémy s dopravou, zásobováním a možná i výběry peněz z bankomatů čekají v následujících několika dnech petrohradské občany. Banky totiž odmítají doplňovat peníze do pouličních bankomatů, nesmí totiž do ulic se zbraněmi.

Ztráty hlásí také turistické kanceláře, petrohradské letiště i majitelé lodí, kteří se živí říčními projížďkami po Něvě.

A proč to všechno? V severoruské metropoli se totiž dnes rozjíždí třídenní summit G8 - sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Summit G8: Základní informace

Jaká budou témata rozhovorů? Vše se točí kolem ekonomických problémů v souvislosti s energetickými zdroji...více čtěte ZDE

Celý summit vyjde ruského daňového poplatníka na 10,7 miliardy rublů (asi 9 miliard korun). Polovina už byla použita na zvelebení města a vybudování nové infrastruktury, ostatní peníze byly investovány přímo do organizace summitu.

Foto: Aktuálně.cz

Letadlem do Petrohradu? Přes Helsinky

Přísná bezpečnostní opatření, která summit provázejí, například způsobí úplné zastavení lodní dopravy na vodní magistrále Petrohradu, řece Něvě.

Pověstné petrohradské "bílé noci" tak přijdou o svou největší atrakci - v noci se nebude otevírat šest petrohradských mostů, kterými každou noc proplouvá až 7000 velkých lodí.

Skoro čtyři miliardy rublů stála výstavba nové přistávací dráhy na petrohradském letišti Pulkovo, kde budou ovšem během konání summitu moci přistávat pouze politici a jejich doprovod.

Obvyklé spoje budou přesměrovány do finských Helsinek, odkud budou cestující do 350 km vzdáleného Petrohradu převezeni autobusy. Zástupce jedné z ruských leteckých společností odhadl ztráty asi na 100 000 dolarů (přibližně 2,2 milionu korun).

Summit omezí také námořní dopravu. Více než rok dopředu naplánovaný harmonogram výletních parníků, které přijíždějí do Ruska baltskou cestou, musel být zrušen - námořní přístav bude také uzavřen.

Oblékejte se slušně

Z celkového "balíčku" peněz určených na summit pochází asi 160 milionů rublů od představitelů velkých ruských firem. Z těchto peněz se například platilo odvodnění v okolí Konstantinovského paláce, kde se schůzka koná.

Petrohradská gubernátorka Valentina Matvijenková také vyzvala občany města, aby v době summitu chodili decentně oblečení. O počasí nemusejí mít obavu. Ač má být o víkendu oblačno, jedenáct letadel ruských vzdušných sil se bude snažit mraky rozhánět. Bylo k tomu vyčleněno asi 20 milionů rublů.

Že by byl ale některý ze světových státníků pohoršen pohledem na neslušně oděného Petrohraďana, je velmi nepravděpodobné, protože VIP osoby do města vůbec nepustí a do uzavřené zóny, kde budou jednat prezidenti a premiéři, se zase nedostane nikdo "z venku".

Historická obec Strelna je ohrazena a skrz brány mezi vysokými ploty může jen asi 800 místních obyvatel, kteří dostali speciální propustky. Uzavřeny jsou i další obce a silnice v okolí.

Konstantinovský palác ve Strelné, kde se summit G8 koná.
Konstantinovský palác ve Strelné, kde se summit G8 koná. | Foto: Reuters

Dárečky pro všechny

Politici a jejich doprovod se mohou těšit na dárečky. Výrobky ruského uměleckého průmyslu a knihy o Rusku. Na 4000 novinářů z 63 zemí světa zbývají džusy s nápisem G8, bundy a trička s logem summitu a průvodce po Petrohradu.

"Dáreček" díky zvýšeným bezpečnostním opatřením dostala také ruská policie. Za poslední týden totiž drobná trestná činnost ve městě poklesla o dvě třetiny a závažných trestných činů je o polovinu méně.

Danajským darem je summit pro bezdomovce, žebráky a námezdní dělníky. Milicionáři je totiž bezkompromisně vyhnali z centra města.

 

Právě se děje

Další zprávy