Chudý je v Rusku téměř každý druhý

lem
8. 7. 2006 14:30
Moskva - Přes rostoucí příjmy z prodeje ropy a zemního plynu zůstává v Rusku chudoba stále společenským problémem. Týká se až 40 procent Rusů.
Foto: Aktuálně.cz

Před nedávnem na to upozornila zpráva Rozvojového programu OSN.

Podle posledních dostupných údajů z roku 2003 spadá 40 procent ruských občanů pod hranici chudoby. Jejich příjmy nedosahují životního minima, tedy 4,3 dolaru (asi 100 Kč) na osobu a den.

Zatočit s chudobou se Moskvě nedaří

Ruská federální statistická agentura Rosstat však disponuje daty o něco optimističtějšími. V roce 2003 mělo být chudých 20,3 procent, o rok později už to bylo jen 17,6 procent.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Bombaj bohatne, ale chudí zůstávají
  • Papež vyzývá k boji proti chudobě
  • Kdo je v EU nejchudší? Slovenští Romové

Chudoba se přesto snižuje pomaleji než vzrůstají příjmy za prodej ropy a zemního plynu, a to i přes proklamovanou snahu ruského prezidenta Vladimíra Putina s "chudobou zatočit".

Poslanec a předseda výboru pro vzdělání a vědu Sergej Kolesnikov tvrdí, že "Putinova slova nejsou následována právními kroky", žádná změna se tedy očekávat nedá.

"Rusko je jedinou zemí, kde chudoba zasahuje i pracující populaci," komentuje zprávu OSN prezident Federace odborových svazů Michaill Šmakov. "Chudoba roste, protože stát, největší zaměstnavatel v zemi, omezil růst mezd," dodává.

Jeho slova potvrzuje také politička Alexandra Očirovová. "Chudoba v Rusku je specifická, protože se netýká jen určitých skupin lidí, ale celé populace. Chudé najdete mezi lidmi pracujícími ve státní správě, dětmi mladšími 16 let, hendikepovanými i důchodci."

Chudoba v Albánii zůstává. I přes reformy

Ještě horší je však situace v Albánii. Přes ekonomický růst, který tato balkánská země vykazuje, patří stále mezi jednu z nejchudších evropských zemí. .

Chudoba však přetrvává na venkově, kde žily v roce 2002 dvě třetiny všech chudých v zemi, zatímco v roce 2005 to již byly tři čtvrtiny.
Chudoba však přetrvává na venkově, kde žily v roce 2002 dvě třetiny všech chudých v zemi, zatímco v roce 2005 to již byly tři čtvrtiny. | Foto: Reuters

Absolutní chudoba, definovaná jako měsíční příjmy pod 45 eury (1282 korunami), klesla ze 25 procent v roce 2002 na 18,5 procenta v loňském roce. Znamená to, že nad hranici chudoby se dostalo 235.000 z 800.000 Albánců.

Podíl lidí v extrémní chudobě, tedy těch, kdo mají potíže uspokojit základní potřeby výživy, klesla z pěti procent na 3,5 procenta, uvádí studie Albánského statistického ústavu a Světové banky.

Chudoba však přetrvává především na venkově, kde žily v roce 2002 dvě třetiny všech chudých v zemi, zatímco v roce 2005 to již byly tři čtvrtiny. Nejhůře na tom jsou lidé v horských oblastech, podle studie se však rozdíly mezi příjmy této skupiny a zbytkem země výrazně snížily.

 

Právě se děje

Další zprávy