Obrazy z doby kamenné ohromily vědce

3. 6. 2006 10:42
Vilhonneur - Dnes by se tomu říkalo moderní umění. Jenže nálezy maleb ve francouzské jeskyni jsou nejméně 27 000 let staré.
Na zdi jeskyně je také otisk ruky, kolem níž umělec rozprášil černou barvu. Stáří lidské kostry určili pracovníci v americkém Miami pomocí zkoušky DNA
Na zdi jeskyně je také otisk ruky, kolem níž umělec rozprášil černou barvu. Stáří lidské kostry určili pracovníci v americkém Miami pomocí zkoušky DNA | Foto: Reuters

V jeskyni objevené v jihozápadní Francii se našla kostra mladého muže z období před 27 000 lety. Ležela na místě ozdobeném nástěnnými malbami.

Je to další významný nález lidských ostatků ze starší doby kamenné v této oblasti, uvedlo včera francouzské ministerstvo kultury.

Tvář

Výjev na stěně jeskyně ve Vilhonneur představuje lidskou tvář. Kurátor archeologických nálezů z oblasti Poitou-Charentes Jean-Yves Baratin řekl, že je to možná vůbec nejstarší zpodobnění lidského obličeje. Jeho tvůrce využil přirozeného tvaru a rýh v kameni, které představují vlasy, oči, nos a ústa.

Jsou-li kresby na stěnách stejně staré jako kostra, pak to znamená, že jsou nástěnné výtvory z Vilhonneur o 14 000 let starší než dosud nejznámější skalní malby v Lascaux
Jsou-li kresby na stěnách stejně staré jako kostra, pak to znamená, že jsou nástěnné výtvory z Vilhonneur o 14 000 let starší než dosud nejznámější skalní malby v Lascaux | Foto: Reuters

Na zdi jeskyně je také otisk ruky, kolem níž umělec rozprášil černou barvu. Stáří lidské kostry určili pracovníci v americkém Miami pomocí zkoušky DNA.

Jsou-li kresby na stěnách stejně staré jako kostra, pak to znamená, že jsou nástěnné výtvory z Vilhonneur o 14 000 let starší než nejznámější skalní malby v Lascaux.

V 90. letech minulého století byly v jeskyni Chauvet na jihu Francie objeveny nástěnné malby zvířat z období před 31 000 lety.

Zpráva o nálezech ve Vilhonneur se poprvé objevila v únoru, i když jeskyně byla objevena již loni v listopadu. Podrobnosti byly zveřejněny až nyní. Nálezy budou zabezpečeny a odborníci budou ve výzkumu prostoru pokračovat pravděpodobně několik let.

 

Právě se děje

Další zprávy