Belgičtí gayové se mohou brát v kostele

man, čtk
1. 6. 2006 8:31
Brusel - Belgičtí homosexuálové jsou první v Evropě, kteří mají možnost uzavřít sňatek i v kostele.

Tuto možnost jim dopřeje svatostánek ve městě Gent. Oddávající kněz Johan Maertens samozřejmě nemá svolení Vatikánu ani hlavních protestantských církví.

"Je třeba vědět, že kněz Maertens není římskokatolickým duchovním, ale patří k velmi okrajové církvi vytvořené více než před stoletím, která neuznává papeže a povoluje kléru sňatky," vysvětlil v listu La Derniere Heure mluvčí katolických biskupů Éric De Beukelaere.

Gentský kostel sice většinou slouží protestantským bohoslužbám, ale pronajmout si ho mohou i jiné náboženské obce jako ta Maertensova. Tu vytvořili duchovní, vyobcovaní z katolické církve poté, co se oženili.

Infobox

GAYOVÉ A EVROPA

 

Kde jsou povoleny svatby a adopce dětí

  • Nizozemsko, Belgie

Kde jsou povoleny svatby

  • Velká Británie

Kde je povoleno registrované partnerství

  • ČR, Německo, Francie, Španělsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Finsko

 

 

"Náš kostel je pro homosexuály, bisexuály, transsexuály i heterosexuály," ujišťuje farář Johan Maertens.

Belgický zákon umožňuje uzavřít homosexuální manželství i cizincům, pokud alespoň jeden z nich má v království trvalý pobyt. V jejich vlasti však sňatek nemusí být uznán. 

Belgie se po Nizozemsku stala druhou evropskou zemí, která gayům a lesbám povolila nejen registrované partnerství, ale i sňatky, postavené na roveň heterosexuálním manželstvím. Pak parlament přijal zákon, umožňující párům stejného pohlaví, aby děti osvojily.

První homosexuální svatba se v Belgii odehrála 10. června 2003.  

Ve Velké Británii byl mezi prvními, kdo využil po schválení příslušného zákona možnost vstoupit do manželského svazku s osobou stejného pohlaví, zpěvák Elton John.

Svoji svatbu nyní v České republice chystají kromě jiných také zpěvák Pavel Vítek a producent Janis Sidovský. Na Karlštejn pozvali na obřad i premiéra Jiřího Paroubka.

 

Právě se děje

Další zprávy