Ruská policie rozehnala pochod gayů

čtk, zah
27. 5. 2006 14:46
Moskva - V Rusku je sice homosexualita od roku 1993 legální, ale pochody gayů a lesbiček úřady netolerují. Pokus o první ruskou "Gay Parade" policie rozehnala.
Gayové se v Rusku setkávají s velkými protesty i poté, co přestala být homosexualita zákonem přijatým v roce 1993 trestná. Snímek je z moskevského gayklubu Tři opice, který byl nedávno vyklizen. Anonym vyhrožoval pumovým útokem.
Gayové se v Rusku setkávají s velkými protesty i poté, co přestala být homosexualita zákonem přijatým v roce 1993 trestná. Snímek je z moskevského gayklubu Tři opice, který byl nedávno vyklizen. Anonym vyhrožoval pumovým útokem. | Foto: Reuters

Muži zákona pozatýkali desítky ruských i zahraničních aktivistů. Moskevská radnice konání Gay Parade nepovolila, organizátoři se přesto rozhodli akci svolat. Do poslední chvíle tajili čas a místo konání akce.

Nakonec se novináři dozvěděli, že představitelé komunity homosexuálů položí květiny u hrobu Neznámého vojína a pak projdou průvodem k nedaleké moskevské radnici. Tomuto pokusu se snažili zabránit náboženští a političtí radikálové s výkřiky "Rusko není Sodoma" nebo "Rusko je svatá země".

Kozáci přišli s ikonami a kříži

Přímo v centru města, u brány do Alexandrovského sadu pod zdmi Kremlu, museli milicionáři od sebe oddělit aktivisty gayů a několik desítek jejich odpůrců, kteří hlasitě skandovali nesouhlasná hesla.

Oba tábory musela dnes u brány do sadu oddělit milice, která nakonec zatkla asi desítku osob, mezi nimi i hlavního organizátora dnešní akce Nikolaje Alexejeva. Proti gayům protestovali členové Svazu všech Rusů, kteří v kozáckých uniformách, kteří s ikonami a kříži v rukách žádali likvidaci "sodomitů".

Mezi zbitými je německý poslanec 

Mezi zadrženými je i Volker Beck, poslanec německého parlamentu za stranu Zelených. Podle svědků jej policisté odvedli až poté, co mu skupina  rozhořčených odpůrců Gay Parade do krve rozbila obličej.

Radnice pochod homosexuálů zakázala s odůvodněním, že by nebyla schopna zajistit bezpečnost účastníků. Starosta Jurij Lužkov se nechal slyšet, že podobné události mohou být přijatelné na Západě, ale ne v Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy