Kurdové se hlásí k požáru na letišti

Red Zah
24. 5. 2006 21:17
Istanbul - K rozsáhlému požáru, který zachvátil nákladní prostory Atatürkova mezinárodního letiště v Istanbulu, se přihlásili Kurdové. Provoz letiště byl dočasně přerušen, potvrzeni jsou zatím tři zranění.

Kurdská ozbrojená skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK) V elektronickém poselství zaslaném prokurdské agentuře Firat operující v západní Evropě skupina označila požár za "sabotáž, která je odpovědí na politiku masakrů, v níž turecký stát pokračuje vůči Kurdům".

TAK rovněž zdůraznila, že její akce budou pokračovat, "dokud turecký stát bude vůči Kurdům uplatňovat vyhlazovací politiku", cituje z poselství AFP.

Letiště už opět začalo odbavovat

Podle agentury AP prchly z terminálů letiště tisícovky lidí. Náměstek istanbulského starosty Fikret Kasapoglu agentuře AP sdělil, že zatím ví o třech zraněných lidech.

Provoz letiště byl dočasně přerušen, a některé letecké spoje přesměrovány do Ankary. Požár vyvolal v prostorách letiště paniku. Podle některých agentur byl provoz letiště v podvečer obnoven.

Televizních záběry ukázaly obrovské plameny a černá oblaka dýmu stoupající z prostor letiště. Podle tureckého ministerstva dopravy už se podařilo dostat požár pod kontrolu a lety tak budou moci být obnoveny.

Přesná příčina pořáru zatím není jasná.

Televizní stanice CNN Türk informovala o tom, že příčinou požáru byl výbuch chemikálií. Jiná verze hovoří o zkratu elektrického vedení. Podle tureckých úřadů zatím nic nenaznačuje, že by za neštěstím mohl být útok teroristů.

Do akce bylo nasazeno několik jednotek hasičů
Do akce bylo nasazeno několik jednotek hasičů | Foto: Reuters

Útoky radikálních islamistů i kurdských ozbrojenců nejsou v Istanbulu výjimkou. Kurdští extremisté se nedávno přihlásili k odpovědnosti za požár v jednom z istanbulských průmyslových podniků.

Plameny hasí letadla

Plameny jsou vidět z celého města. Podle CNN šlehají plameny do výše třiceti metrů. Plameny nezasáhly ani odletovou, ani příletovou halu letiště. Požár však zuří v blízkosti tranzitního hotelu. 

Požár se snaží záchranáři hasit pomocí letadel. Jejich snahou je zamezit případnému rozšíření plamenů směrem k terminálům.

Podle ředitele letiště Irfana Balty se podařilo letadla včas přemístit od epicentra požáru.

Atatürkovo letiště loni odbavilo kolem dvaceti milionů cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy