Šifru zakázat, nepromítat! zní světem

Lenka Málková
17. 5. 2006 16:30
Praha - Bestseller Dana Browna Šifra mistra Leonarda, který právě míří na filmová plátna, vyvolal po celém světě nevídanou vlnu odporu.

Kontroverzní film paradoxně sjednotil celý svět. Proti se staví Vatikán, stejně jako anglikánská církev či muslimové.

Vatikán se bouří

"Brownův román je plný historických i teologických omylů o Ježíšovi, evangeliích i církvi a je postaven na urážkách a pomluvách," trvá na svém Monsignor Angelo Amato, který stojí v čele mocné vatikánské Kongregace pro doktrínu víry.

Již před pár týdny proto vyzval účastníky římské konference o Brownově knize, aby film bojkotovali. Zdaleka však není nejradikálnějším odpůrcem Brownova díla.

"Křesťané prostě nemohou zůstat stát se založenýma rukama a říkat, že na to zapomenou a odpustí. Existují právní prostředky, které přimějí jisté lidi, aby brali ohledy na práva druhých. Musejí respektovat nás, naši náboženskou víru a našeho zakladatele Ježíše Krista," prohlásil prefekt další vatikánské Kongregace pro svátosti a liturgie kardinál Francis Arinze.

Na Filipínách se neví, zda film půjde do kin

Největší odpor zatím budí film v zemi nejoddanějších katolíků a největšího vlivu katolické církve - na Filipínách.

Vlak s delegací k filmu Šifra mistra Leonarda dorazí ve středu na zahájení festivalu v Cannes
Vlak s delegací k filmu Šifra mistra Leonarda dorazí ve středu na zahájení festivalu v Cannes | Foto: Reuters

"Povedu křižáckou výpravu proti tomuto filmu, protože je znesvěcením Boha. A podkopává základní hodnoty filipínské společnosti," nechal se slyšet arcibiskup Ramon Arguelles.

Předsedkyně Rady pro film a televizi Consoliza Laguadiová tvrdí, že stále není stoprocentně jisté, zda film diváci na souostroví od příštího týdne uvidí. "Je na nás vyvíjen velký tlak, aby tady Šifra mistra Leonarda nešla."

Ježíš je náš prorok, neslo se Bombají

Naposledy se proti promítání filmu režiséra Rona Howarda postavili indičtí muslimové. Spolu s katolíky v milionové Bombaji protestovali proti jeho uvedení do kin. "Film je lží o Ježíši Kristovi a korán považuje Ježíše za proroka. Kniha je proto útokem na křesťany i muslimy," neslo se bombajskými ulicemi.

"Pokud vláda neučiní žádný krok, pokusíme se zabránit vysílání filmu sami," tvrdí prezident muslimské organizace Syed Noovi. "Indie se musí připravit na násilné protesty."

K protestům se přidal Londýn i Moskva

Proti se staví také anglikánská církev. Představitelé londýnského Westminsterského opatství dokonce zamítli žádost produkce natáčet některé záběry v prostorách tamní katedrály.

Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: Falcon

Podle moskevského patriarchy je "promítání filmu jako Šifra mistra Leonarda v ruských kinech politováníhodnou záležitostí."

"Taková věc vyprovokuje náboženské spory uvnitř národa," prohlásil biskup Marek Jegorjevskij a srovnal tento krok se zveřejněním karikatur proroka Mohameda.

"Reakce křesťanů je samozřejmě mnohem rezervovanější a nenásilná," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy